Vývojáři a uživatelé App Store si již dlouho stěžují na aplikace, které nabízejí omezené funkce a účtují vysoké ceny ve snaze podvést lidi, a nejnovějším trendem je přebytek aplikací ChatGPT, které se začaly objevovat v ‌App Store‌.



Výzkumník v oblasti ochrany osobních údajů Alex Kleber se o víkendu zaměřil na Mac App Store poté, co si všiml alarmujícího počtu aplikací ChatGPT od stejných vývojářů, a podělil se o svá zjištění. Jak Kleber vysvětluje, na ‌Mac App Store‌ se objevily desítky napodobenin aplikací OpenAI/ChatGPT, přičemž stejní vývojáři zaplavují ‌Mac App Store‌ aplikacemi, které jsou téměř totožné, aby zmátly spotřebitele a vyřadily ostatní vývojáře. Hledání OpenAI nebo ChatGPT na ‌Mac App Store‌ přináší dlouhý seznam aplikací, které nabízejí hodně stejných funkcí, a jak Kleber zjistil, existují někteří vývojáři, kteří praktikují zavádějící marketingové taktiky, mají falešné recenze, ukradená loga OpenAI a několik stejných aplikace.

Není neobvyklé, že narazíte na několik aplikací se stejnými nebo podobnými názvy a logy, které tvrdí, že nabízejí pokročilé chatboty. Většina z těchto aplikací však nejsou nic jiného než levné napodobeniny nebo podvody, které nesplňují své sliby. Tyto podvody nejen klamou uživatele, ale také poškozují pověst legitimních vývojářů a brání růstu ekosystému aplikací na platformě macOS. Dva z vývojářů aplikací, Pixelsbay a ParallelWorld, například sdílejí stejnou společnost v Pákistánu a aplikace mají 99 procent stejného kódu. Mají stejné rozhraní a neexistuje způsob, jak opustit vyskakovací okno s nákupem v aplikaci, což může být matoucí pro uživatele aplikace, kteří nejsou zvyklí aplikaci opouštět a restartovat ji.

Všechny tyto aplikace ChatGPT si účtují poměrně vysoké ceny tím, že využívají popularity chatbotů a produkují vývojářům aplikací značné množství peněz. Na webu je ChatGPT zdarma k použití. Chatbot Bing od Microsoftu založený na OpenAI je k použití zdarma a Google Bard, verze chatbota od Googlu, je také zdarma. Většina, ne-li všechny, útržkovitě pojmenované a relativně nové aplikace „ChatGPT“ v iOS a macOS App Store jsou podvodné aplikace, za které byste neměli platit, a mnohé z nich ani nenabízejí funkce, které slibují. Většina z těchto aplikací má týdenní předplatné, což je varovný signál. Kleber vyzývá Apple, aby zaujal přísnější postoj proti podvodným aplikacím, jako jsou tyto, aby uživatelé nepřicházeli o peníze. Jeho celý příspěvek na Medium má podrobnější pohled na to, na které aplikace si dát pozor, takže stojí za to si jej přečíst.