Proton spouští beta verzi svého správce hesel, který splňuje jeden z nejžádanějších požadavků uživatelů Proton Mail. Proton Pass nabízí end-to-end šifrování a je open source, takže každý může auditovat bezpečnostní funkce.



V návaznosti na spuštění end-to-end šifrování pro sdílené kalendáře na začátku tohoto měsíce sdílel zakladatel a generální ředitel Protonu Andy Yen zprávu o beta verzi Proton Pass na blogu: „Dnes s radostí oznamujeme další významný milník v růstu ekosystému Proton, a to spuštěním beta verze Proton Pass pro uživatele Lifetime a Visionary. Pozvánky budou spuštěny během příštího týdne.“ Proton získal SimpleLogin již v roce 2022. A z tohoto spojení vzešel i Proton Pass, end-to-end šifrovaný správce hesel beta.

„Proton Pass nyní spouštíme ze dvou hlavních důvodů. Za prvé, spojení s SimpleLogin zvýšilo naši schopnost vyvinout nového správce hesel, aniž by to ovlivnilo úsilí o ostatní služby Proton. Zadruhé, hesla jsou tak citlivé informace, že nezabezpečený správce hesel představuje riziko pro komunitu uživatelů Proton.“ V čem je Proton Pass jiný? Spolu s end-to-end šifrováním pro hesla a open source, veřejně auditovatelným designem, Proton Pass používá end-to-end šifrování ve všech polích (včetně uživatelského jména, webové adresy a dalších).

To je důležité, protože zdánlivě neškodné informace (jako jsou uložené adresy URL, které mnoho jiných správců hesel nešifruje) lze použít k vytvoření velmi podrobného profilu. Pokud například útočník uvidí, že máte uložená hesla k účtu na Grindr, gop․com a další, bude o vás vědět hodně jako o osobě, i když ve skutečnosti nebude mít přístup k vašim účtům. Proton Pass také obsahuje plně integrovaný dvoufaktorový autentizátor (2FA) a podporuje automatické vyplňování 2FA.