Apple se chystá změnit uspořádání zadního trojitého kamerového systému na iPhonu 15 Pro Max tak, aby vyhovoval nové technologii periskopických kamer, která bude exkluzivní pro větší telefon.



V letošním roce bude u teleobjektivu v iPhone 15 Pro Max poprvé použit periskopický systém čoček, který umožňuje 5x nebo 6x optický zoom. Ve srovnání s tím iPhone 14 Pro Max nabízí 3x optický zoom, který by měl být k dispozici na menším iPhonu 15 Pro. Apple pravděpodobně omezuje periskopovou technologii na iPhone 15 Pro Max kvůli vnitřnímu prostoru potřebnému pro pokročilý hardware, ale i s dostupným prostorem navíc musel Apple změnit uspořádání. Když iPhone 14 Pro Max držíte v orientaci na šířku s bočním tlačítkem nahoře, teleobjektiv je nejblíže k hornímu rohu zařízení, zatímco ultraširokoúhlý objektiv je umístěn níže mezi bleskem a senzorem LiDAR.

Pro srovnání, ultraširokoúhlý objektiv na iPhonu 15 Pro Max se přesune do rohu, zatímco teleobjektiv zaujme své místo mezi bleskem a skenerem LiDAR. To poskytne více místa, aby se vešel do složité složené optiky v periskopovém systému. Systém periskopických čoček obecně používá primární čočku k zachycení fotografie, přičemž úhlové zrcadlo nebo hranol odráží světlo o 90 stupňů směrem k druhé čočce, která jej pak posílá do obrazového snímače. Obrazový snímač a sekundární čočka jsou umístěny bokem uvnitř smartphonu, aby prodloužily ohniskovou vzdálenost, a zabírají velkou část plochy. Vzhledem k tomu, jak se světlo v tomto systému odráží pod úhlem, skutečný teleobjektiv bude pravděpodobně muset mít čtvercový tvar. Je pravda, že výřez fotoaparátu bude stále kruhový, ale skutečná čočka uvnitř bude čtvercová.