Google již dlouho chtěl nahradit ikonu zámku v adresním řádku prohlížeče Chrome a nyní konečně pokračuje v těchto plánech v rámci širšího přepracování prohlížeče. Společnost poznamenává, že od prvních verzí Netscape v 90. letech minulého století prohlížeče zobrazovaly ikonu zámku při načítání webu přes HTTPS.



K dnešnímu dni se více než 95 % načtení stránek v prohlížeči Chrome odehrává pomocí protokolu HTTPS. Google chce nyní přehodnotit, jak signalizuje bezpečnostní ochranu v prohlížeči. „Když byl HTTPS vzácný, ikona zámku upozorňovala na další ochranu poskytovanou HTTPS. Dnes to již není pravda a HTTPS je normou, nikoli výjimkou, a podle toho jsme Chrome vyvíjeli.“ Dalším faktorem je, že ikona zámku naznačuje důvěryhodnost, když by neměla: „Navzdory našemu nejlepšímu úsilí náš výzkum v roce 2021 ukázal, že pouze 11 % účastníků studie správně pochopilo přesný význam ikony zámku. Toto nedorozumění není neškodné – téměř všechny phishingové stránky používají HTTPS, a proto také zobrazují ikonu zámku.“

„Mnoho organizací, včetně FBI, zveřejňuje pokyny, že ikona zámku není indikátorem bezpečnosti webu.“ Chrome nahrazuje zámek novou ikonou, tento nový design má být neutrálním indikátorem. Ikona navíc pomáhá zpřístupnit ovládací prvky oprávnění a další bezpečnostní informace. Dříve výzkum ukázal, že uživatelé nechápali, jak kliknutí na ikonu zámku zobrazuje tyto ovládací prvky. Prohlížeč bude nadále označovat HTTP v adresním řádku jako nezabezpečené. Tato funkce je stále ve vývoji, a nepředstavuje konečnou funkci.