Apple přidal nové způsoby interakce v iOS pomocí funkce Živé aktivity, která uživatelům poskytuje pohled na důležité probíhající aktivity, jako je přehrávání médií nebo dokonce odhadovaný čas příjezdu Uberu.



K těmto interakcím lze snadno přistupovat prostřednictvím zamykací obrazovky nebo Dynamic Island. Ale co kdyby Apple přinesl podobné funkce na Mac? Tyto koncepty ukazují, jak by to mohlo vypadat. První koncept, který vytvořil Janum Trivedi (prostřednictvím BGR), si představuje, jaké by to bylo mít podobné funkce na Macu. V příspěvku na Twitteru Trivedi přemýšlel: „Co kdyby dokovací stanice macOS a jeho ikony byly dynamičtější a plynulejší?“ V krátkém videu designér ukazuje, jak by jeho nápad vypadal v akci. Podržením kurzoru myši nad ikonou se v Docku zobrazí další akce pro danou aplikaci. U zpráv se uživatelům zobrazí nepřečtené chaty. Ikona aplikace Hudba by zobrazovala ovládací prvky médií, zatímco Safari by ukazovalo průběh stahování na pozadí. Trivedi vysvětluje, že ikony lze také automaticky rozbalit, například když začne hrát nová skladba. Fungovalo by to podobně jako Živé aktivity v Dynamic Island.

 

Druhý koncept, který vytvořil Andrew Sereda si představuje podobnou myšlenku. Ale místo dynamických ikon by Dock měl vyhrazený prostor pro živé aktivity, podobně jako widgety v iOS. Uživatelé by mohli vidět více než jednu interakci v Docku pouhým procházením. Očekává se, že Apple oznámí a vydá první beta verzi macOS 14 příští měsíc na WWDC 2023. Bohužel není mnoho podrobností o tom, co bude obsahovat nového, což naznačuje, že aktualizace bude zaměřena na drobné funkce a vylepšení.