Matter oficiálně dorazil loni na podzim, aby zlepšil používání zařízení pro chytrou domácnost napříč platformami. Nyní Connectivity Standards Alliance (CSA) – která zahrnuje také Apple – vydala první aktualizaci Matter. 



Aktualizace přichází se změnami a vylepšeními, které vývojářům usnadňují začátek s Matter a dokončení certifikace, zatímco uživatelé by měli zaznamenat lepší zkušenost se zařízeními napájenými z baterie. CSA sdílel všechny podrobnosti o Matter 1.1 v příspěvku na blogu. „Dnešní vydání Matter 1.1 je výsledkem společného úsilí stovek společností a jednotlivců, kteří se shromáždili jako členové Connectivity Standards Alliance a přispěli k trvalému pokroku a úspěchu této vyvíjející se technologie. Matter 1.1 vytváří vylepšenou cestu vpřed pro vývojáře a nové uživatelské zkušenosti a připravuje nás na další úsek cesty Matter.“

Zde jsou tři hlavní změny s verzí 1.1:

  • Pro výrobce zařízení a vývojáře je snazší začít s Matter
  • Automatizace testování byla vylepšena, aby bylo snazší získat certifikaci produktů.
  • Vylepšená podpora pro zařízení napájená bateriemi – důležitá funkce v mnoha kategoriích chytrých domácností

Bateriově napájená zařízení, jako jsou kontaktní, pohybová a teplotní čidla, stejně jako dveřní zámky a vypínače, potřebují šetřit energii pro optimální provoz a životnost. Dodatečná podpora snižuje pravděpodobnost, že zařízení bude hlášeno jako offline, když s ním uživatelé pracují. Tato vylepšení znamenají, že pro vývojáře bude snazší optimalizovat své produkty a vytvářet lepší uživatelské zkušenosti. ČSA také sdělil, že dosud bylo certifikováno 1 135 zařízení Matter. ČSA si stanovil za cíl dvě aktualizace ročně. Nyní, když byla vydána první verze, má další verze být vydána „později v tomto roce“.