Očekává se, že všechny čtyři modely řady iPhone 15 vydané koncem tohoto roku budou mít místo Lightning port USB-C. Tato změna znamená, že iPhone bude podporovat univerzálnější standard nabíjení, nabídne vyšší rychlosti přenosu dat a další.



Níže jsme shrnuli zprávy o přechodu na port USB-C, včetně potenciálních rozdílů v rychlosti, dalšího příslušenství Apple, které bude obsahovat port USB-C a dalších.

Rozdíly v rychlosti

I když se očekává, že všechny modely řady iPhone 15 budou mít port USB-C, pouze modely vyšší třídy budou podporovat alespoň USB 3.2 nebo Thunderbolt 3 pro rychlejší přenos dat rychlostí až 40 Gb/s, podle analytika Ming-Chi Kuo. Očekává, že iPhone 15 a iPhone 15 Plus zůstanou omezeny na rychlosti USB 2.0 až 480 Mbps. iPad Pro získal podporu Thunderbolt 3 v roce 2021, zatímco port USB-C na nejnovějším iPadu Air je schopen přenosové rychlosti až 10 Gb/s.

Made for iPhone

Apple plánuje optimalizovat výkon v rámci programu „Made for iPhone“ na modelech iPhone 15, uvádí Kuo. Necertifikované kabely budou mít údajně omezenou rychlost nabíjení a přenosu dat. Stojí za zmínku, že Apple neomezuje necertifikované kabely pro iPady s porty USB-C, takže pokud se tato zpráva ukáže jako přesná, znamenalo by to jiný přístup pro iPhone.

Příslušenství Apple 

S přechodem řady iPhone 15 na USB-C se očekává, že bude následovat několik příslušenství Apple:

  • Sluchátka EarPods
  • Nabíjecí pouzdra pro AirPods
  • Baterie MagSafe
  • Magic Mouse
  • Magic Trackpad
  • Magic Keyboard

Očekává se, že Apple oznámí řadu iPhone 15 v září. U modelů vyšší třídy se hovoří o mnoha dalších změnách, včetně titanového rámu, rychlejšího čipu A17 Bionic, tenčích rámečků kolem displeje, podpory Wi-Fi 6E a dalších.