Bývalý zaměstnanec Applu Weibao Wang byl dnes oficiálně obviněn za krádež důležitých informací o Apple Car a jejich předání do Číny, uvádí CNBC. V obžalobě sdílené ministerstvem spravedlnosti Spojených států byl Wang obviněn ze šesti případů krádeže obchodního tajemství v letech 2016 až 2018.



Wang byl v anotačním týmu během svého působení v Applu a pracoval na algoritmech pro urychlení procesu anotování objektů reálného světa. Kvůli své pozici mu byl udělen široký přístup k databázím, které obsahovaly informace o projektu. Wang podepsal dohody o důvěrnosti a duševním vlastnictví, než mu byl udělen přístup k databázím, a navíc absolvoval školení o utajení, které se týkalo důsledků krádeže dat. Přesto si v roce 2016 stáhl zdrojový kód celého projektu a krátce předtím, než v roce 2018 rezignoval na svou pozici v Applu, ukradl další informace o hardwaru.

Když odstoupil, neuvedl, kam plánuje jít, ale ukázalo se, že přijal místo v americké pobočce čínské společnosti vyvíjející technologii autonomního řízení. Apple v květnu 2018 zkontroloval protokoly o přístupu k datům a zjistil, že Wang přistupoval k citlivým údajům těsně před svým odchodem. V červnu ministerstvo spravedlnosti prohledalo Wangovu rezidenci a tehdy si koupil jednosměrnou letenku ze San Francisca v Kalifornii do Guangzhou v Číně.

Poté, co se dostal do Číny, byl rozsah krádeže odhalen. Existuje příkaz k zatčení Wanga, a pokud bude vydán a odsouzen, bude čelit až 60 letům vězení. Wang je jedním ze tří zaměstnanců Applu obviněných z pokusu krádeže informací o ‌Apple Car‌ pro Čínu. Minulý rok se bývalý zaměstnanec Applu Xiaolang Zhang přiznal ke krádeži obchodních tajemství. Zhang se také pokusil uprchnout ze země, ale byl chycen. Třetí obviněný zaměstnanec, Jizhong Chen, prohlásil, že je nevinný.