WhatsApp, Signal a další služby pro zasílání zpráv napsaly otevřený dopis britské vládě, v níž ji vyzývají, aby urychleně přehodnotila Online Safety Bill (OSB), což je legislativa, která by regulačním orgánům umožnila požádat platformy, aby monitorovaly uživatele s cílem identifikovat obrázky se zneužíváním dětí.



Podle návrhu zákona by vláda mohla donutit chatovací služby, aby uplatňovaly zásady moderování obsahu, které není možné implementovat bez obcházení end-to-end šifrování, které zajišťuje, že pouze uživatel a osoba, se kterou komunikují, mohou číst nebo poslouchat, co posílají. „Podniky, jednotlivci a vlády po celém světě čelí neustálým hrozbám online podvodů a krádeží dat,“ píše se v dopise. „Hackeři běžně zpochybňují bezpečnost. End-to-end šifrování je jednou z nejsilnějších možných obran proti těmto hrozbám.“

V současné podobě by návrh zákona mohl prolomit šifrování typu end-to-end a otevřít dveře sledování osobních zpráv. Stručně řečeno, návrh zákona představuje bezprecedentní hrozbu pro soukromí, bezpečnost a zabezpečení každého občana a lidí, s nimiž komunikují po celém světě. Otevřený dopis podepsali výkonný ředitel Element Matthew Hodgson, ředitel Oxen Privacy Tech Foundation and Session Alex Linton, prezident Signal Meredith Whittaker, generální ředitel Threema Martin Blatter, výkonný ředitel Viber Ofir Eyal, šéf WhatsApp Will Cathcart a technický ředitel Wire Alan Duric. Očekává se, že zákon o online bezpečnosti britské vlády se letos v létě vrátí do parlamentu.