Google v úterý aktualizoval své zásady týkající se neaktivních účtů a prohlásil, že každý účet, který nebyl aktivní po dobu dvou let, bude smazán. Lidé se však brzy začali ptát: A co staré účty na YouTube?



Na YouTube se skrývá spousta internetové historie, nemluvě o účtech uživatelů, kteří mezitím zemřeli a jejichž blízcí stojí o přístup k jejich digitálním archivům. Ačkoli Google bude i nadále mazat ostatní staré účty, společnost aktualizovala své nové zásady a uvádí, že nebude mazat videa z YouTube. Důvodem, proč společnost Google zavádí tyto nové zásady pro neaktivní účty, je omezit podvody. Společnost argumentuje tím, že tato přihlášení je snazší prolomit. „Naše interní analýza ukazuje, že u neaktivních účtů je nejméně 10x nižší pravděpodobnost než u aktivních účtů, že budou mít nastaveno dvoufázové ověření,“ napsal Google ve svém oznámení. „To znamená, že tyto účty jsou často zranitelné, a jakmile je účet napaden, může být použit pro cokoli od krádeže identity pro nechtěný nebo dokonce škodlivý obsah, jako je spam.“

Google by samozřejmě také ušetřil náklady na server odstraněním některých starých nahraných souborů. U obsahu ve službách Google Workspace (Gmail, Dokumenty, Disk, Meet, Kalendář) a Fotky Google však proces mazání nezačne dříve než v prosinci 2023. Proces bude rozfázován, počínaje účty, které nikdy nebyly použity. Uživatelé s neaktivními účty tak mají dostatek času se přihlásit. Google uvedl, že aktivita může odkazovat na něco tak jednoduchého, jako je použití Googlu k přihlášení do jiné aplikace. Před smazáním účtu odešle Google uživateli několik upozornění, včetně upozornění na jeho adresu pro obnovení.