Apple oficiálně představil Apple Vision Pro, novou platformu rozšířené reality ve formě AR/VR headsetu. Apple to nazývá prvním zařízením, kterým se podíváte, nikoli na který se podíváte.



Zařízení podle Applu propojuje digitální obsah s prostorem kolem nás. Vision Pro se řídí vašimi očima, rukama a hlasem. Klepnutím prsty vyberte, rychlým pohybem rolujte.
EyeSight zobrazuje vaše oči a výrazy prostřednictvím vnějšího displeje. Zatímco jste v plně ponořeném zážitku, zobrazuje se jiná animace. Pokud je někdo poblíž, je zobrazen průchodem.

Vision Pro funguje s Macem bezdrátově. S headsetem spolupracují také periferní zařízení Macu. Headset pracuje s FaceTime a skupinovými hovory. SharePlay vám umožňuje sdílet aplikace, které si prohlížíte ve velkých oknech vedle dlaždic s videem. Headset je poháněn čipem M2 s vlastním mediálním koprocesorem. Vision Pro dokáže pořizovat prostorové fotografie a videa. Dokáže také simulovat tmavé divadlo ve světlé místnosti.

Vision Pro je kompatibilní s kontaktními čočkami. Výdrž baterie je až 2 hodiny s externí baterií nebo celodenní používání – po zapojení. Displej používá microLED, obsahuje 23 milionů pixelů na dvou panelech (nebo více pixelů než 4K TV na jedno oko).

Vision Pro obsahuje operační systém visionOS. Headset vytváří digitálního avatara, který vypadá lidsky a realisticky, ne jako kreslený Memoji. Pokud jde o aplikace, aplikace Microsoft a Zoom jsou již optimalizovány pro visionOS. Při spuštění budou automaticky k dispozici statisíce aplikací pro iPad a Mac.

Zdroj: macrumors.com, 9to5mac.com