Damus je první aplikace pro iPhone pro sociální síť Nostr, která je založena na decentralizované platformě a je podporována spoluzakladatelem Twitteru Jackem Dorseym.



Poté, co byl Damus začátkem tohoto roku odstraněn z čínského App Store, byl společností Apple málem odstraněn celosvětově – ale tentokrát z jiného důvodu. Je to proto, že společnost nebyla spokojena s funkcí, která uživatelům umožňovala vzájemně si darovat bitcoiny. Nostr funguje podobně jako jiné sociální sítě, jako jsou Mastodon a Bluesky, ale každá má svá specifika. A aplikace Damus má funkci zvanou „Zaps“, což jsou v podstatě mikrotransakce založené na bitcoinech. Uživatelé se mohou navzájem posílat bitcoiny jako způsob, jak obdarovat tvůrce obsahu.

Například Zaps jsou dostupné na uživatelských profilech a také na jednotlivých příspěvcích. Ale to se nyní mění kvůli rozhodnutí společnosti Apple. V úterý Apple oslovil vývojáře, aby je informoval, že aplikace bude odstraněna z App Store kvůli porušení pokynů společnosti. Konkrétně Apple zdůraznil, že umožnit uživatelům posílat peníze v reakci na individuální obsah zveřejněný na sociální síti je považováno za „prodej digitálního obsahu“. Jack Dorsey na Twitteru uvedl, že jde o „nepochopení ze strany Applu o tom, jak tato funkce funguje“.