Zprávy o headsetu Vision Pro se šíří roky, ale něco, co nebylo nikdy zcela jasné, bylo, jak se bude ovládat. Objevily se nějaké zprávy o ovládacích zařízeních, ale všechny ostatní odkazovaly spíše na ovládání gesty, a jak se ukázalo, je to cesta, kterou se Apple vydal.



Apple Vision Pro využívá k navigaci gesta rukou, pohyby očí a mluvené příkazy. Něco na displeji si můžete vybrat například pohledem a pak to vybrat poklepáním prstů k sobě. Posouvání se provádí rychlým tahem a jsou vyžadovány pouze malé pohyby. Můžete se podívat na tlačítko mikrofonu ve vyhledávacím poli a pak začít mluvit, abyste mohli diktovat text, a hlasové příkazy Siri lze použít k otevírání a zavírání aplikací, přehrávání skladeb a další. Recenzenti uvedli, že chvíli trvá, než si na navigaci zvyknete.

Většina ostatních headsetů na trhu používá nějaký druh ručního ovládacího mechanismu, takže ovládací systém založený na gestech bude téměř každému neznámý. Psaní lze provádět pomocí připojené klávesnice, ale existuje také virtuální klávesnice, na které lze psát, a jako alternativu lze použít i diktování. Pro mnohé nebude snadné si na toto rozhraní zvyknout, ale plusem je, že rozložení aplikací a navigace budou okamžitě rozpoznatelné pro ty, kteří používali ‌iPhone‌ nebo iPad.