Apple vydal první beta verzi macOS 14 Sonoma, watchOS 10, tvOS 17, iOS 17 a iPadOS 17 pro vývojáře. My se v dnešním článku podíváme na to, co je nové a jak je můžete nainstalovat na vaše zařízení.



‌iOS 17‌ je velká aktualizace, která zavádí přizpůsobený vzhled pro každou osobu, která volá, přičemž osoba, která zavolá, si může upravit vzhled. Živé hlasové zprávy vám umožní vidět přepis zprávy, kterou někdo zanechává, v reálném čase, takže si můžete vybrat, zda chcete zvednout telefon, a hlasové zprávy, které lidé posílají v iMessage, se nyní přepisují do textu. Můžete také nahrát video nebo zvukovou zprávu, když někdo zmešká váš FaceTime hovor. Nová funkce Check In automaticky upozorní přátele nebo členy rodiny, když dorazíte do cíle, například domů. Polohy lze nyní také sdílet přímo z aplikace Zprávy. Mezi další nové funkce patří, pohotovostní režim, interaktivní widgety na domovské obrazovce, NameDrop pro rychlé sdílení kontaktů a další.

‌watchOS 10‌ přidává zcela nové rozhraní zaměřené na widgety. Pomocí digitální korunky můžete přistupovat k zásobníku widgetů z libovolného ciferníku, přejížděním přes ně získáte relevantní informace. K dispozici jsou nové ciferníky Palette a Snoopy, aktualizace cvičení na kole a pěší turistika a integrace funkcí pro zlepšení duševního zdraví. tvOS 17 přináší FaceTime. ‌Apple TV‌ 4K lze připojit k iPhonu nebo iPadu, který slouží jako kamera, přičemž rozhraní ‌FaceTime‌ se zobrazí na obrazovce televizoru. K dispozici jsou všechny funkce ‌FaceTime‌, včetně Center Stage. Ovládací centrum na ‌Apple TV‌ bylo přepracováno a uživatelé mají snazší přístup ke klíčovým nastavením a informacím, navíc je zde nová funkce, která umožňuje ‌snadné nalezení ovladače Apple TV Remote.

macOS Sonoma obsahuje nové spořiče obrazovky podobné Apple TV, které po přihlášení slouží také jako tapety. Pomocí nové galerie widgetů si můžete vybrat z řady widgetů a poté je přetáhnout na plochu vašeho Macu. Widgety lze uspořádat libovolným způsobem, který je užitečný, a když používáte aplikaci, jsou navrženy tak, aby zmizely v pozadí, takže méně ruší. Widgety jsou interaktivnější než dříve, takže je můžete používat k věcem, jako je přehrávání hudby, zhasínání světla v domácnosti a další. Mezi další nové funkce patří vylepšené vyhledávání, které je rychlejší a pohotovější, sdílení hesel a přístupových klíčů, přepracované rozhraní nálepek v aplikaci Zprávy, integrace PDF do poznámek, která usnadňuje správu PDF než kdy jindy, a další.

Zdroj: macrumors.com