Čínská vláda se stále bojí AirDrop, přestože Apple učinil potřebné kroky, aby demonstrantům ztížil používání této funkce. Čínská správa kyberprostoru vydala návrh na omezení používání AirDrop a podobných funkcí pro sdílení souborů na Androidu.



Čínská vláda monitoruje používání internetu v zemi, skenuje data uložená v cloudových službách a zakazuje většinu end-to-end šifrovaných chatovacích aplikací, jako je WhatsApp a Telegram – i když Apple se dosud dokázal vyhnout stejnému osudu s iMessage a FaceTime. Zahraniční sociální sítě jsou v Číně také zakázány. Patří mezi ně Twitter, Facebook, Instagram, Reddit a mnoho dalších. Také aplikace VPN jsou zakázány. AirDrop umožňuje, že neexistuje způsob, jak sledovat, co je posláno. Demonstranti v Hongkongu toho hojně využívali ke sdílení podrobností o plánovaných protestech a dalších protivládních materiálů a lidé v pevninské Číně později udělali totéž, když sdíleli plakáty proti Si Ťin-pchingovi a čínské vládě. Apple v reakci na to funkci mírně upravil.

Chcete-li přijímat dokumenty od kohokoli přes AirDrop, musíte svůj iPhone nastavit tak, aby přijímal zprávy od všech. Protestující toto nastavení ponechali stále zapnuté, aby usnadnili veřejné sdílení. Čínská vláda jasně vyjádřila obavy a v reakci na to Apple zavedl 10minutový časový limit pro nastavení AirDrop na Všichni; poté se AirDrip vrátí do režimu Pouze kontakty. To znemožnilo používat AirDrop tímto způsobem, protože každý by jej musel každých 10 minut ručně znovu aktivovat. Zpočátku byla změna omezena na modely iPhonu zakoupené v pevninské Číně, poté Apple tuto změnu zavedl globálně. Plánovaný zákon by také vyžadoval, aby Apple zajistil, aby uživatelé nastavili své skutečné jméno.