WWDC bude již za několik dní. Stejně jako v předchozích letech se očekává, že Apple představí velké aktualizace všech svých operačních systémů, ale společnost také představí xrOS, software pro AR/VR headset.



Název xrOS 

Apple existenci svého headsetu veřejně nepřiznal, ale interní zdroje potvrdily, že operační systém se bude jmenovat xrOS, a Apple použil skryté společnosti k podání ochranných známek v různých zemích. xrOS‌ má znamenat „rozšířenou realitu“, což naznačuje funkce rozšířené a virtuální reality. Podle zprávy Marka Gurmana z Bloombergu bude Apple propagovat headset jako zařízení pro hraní her, sledování videa, videokonference, zdraví a fitness a komunikaci s ostatními lidmi. Proto se ‌xrOS‌ zaměří na poskytování nejlepšího možného prostředí pro poskytování tohoto obsahu.

Uživatelské rozhraní xrOS

Předpokládá se, že ‌xrOS‌ bude mít rozhraní podobné iOS, které bude uživatelům známé, ale budou s ním pracovat zcela novým způsobem. Očekáváme vyhrazenou domovskou obrazovku obsahující aplikace a přizpůsobitelné widgety, z nichž všechny lze přeskupit a všechny zobrazit na dvou micro OLED displejích s vysokým rozlišením 4K a až 3 000 pixelů na palec pro bohatý, realistický a pohlcující zážitek. Software ‌xrOS‌ by mohl dokonce potenciálně promítat prvky rozhraní aplikace AR na skutečné objekty v reálném světě. Apple také údajně pracuje na funkci psaní ve vzduchu, která by měla být při uvedení na trh trochu provizorní, přičemž Apple ji časem vylepší.

Aplikace

Jádrem ‌xrOS‌ budou přepracované verze aplikací, jako je Safari, Fotky, Zprávy, Mapy, Apple TV+, Apple Music, Podcasty, Připomínky a Kalendář, a také aplikace FaceTime přizpůsobená pro headset. Uživatelé budou moci pracovat s několika aplikacemi současně, zatímco App Store ‌xrOS‌ bude obsahovat aplikace vytvořené pro headset. Apple také údajně vytvořil aplikaci Knihy pro čtení ve virtuální realitě, aplikaci Zdraví zaměřenou na psychologické zdraví a aplikaci Fotoaparát, která dokáže pořizovat snímky z kamer headsetu.

Hraní a tvorba aplikací

Aby si lidé koupili AR/VR headset, bude muset Apple přesvědčit uživatele, že to stojí za to. To bude vyžadovat nejen přesvědčivé funkce, ale také inovativní aplikace třetích stran od vývojářů. Vzhledem k tomu, že Apple se údajně zaměřuje na hraní her, společnost spolupracovala s vybraným počtem vývojářů, aby ji pomohli s obsahem pro headset.  Apple má údajně také k dispozici velkou sadu nástrojů, které umožní, že aplikace bude moci vytvářet téměř každý. Podle jedné zprávy budou zákazníci moci vytvářet a vydávat aplikace AR pro headset pomocí Siri, i když nebudou umět kódovat.

Kdy bude vydán xrOS?

Softwarové nástroje budou pravděpodobně představeny na WWDC 2023, což vývojářům poskytne čas na vytvoření aplikací před jejím uvedením na trh. To znamená, že neuvidíme plnou verzi ‌xrOS‌, dokud nebude headset oficiálně vydán veřejnosti, a to se neočekává dříve než v průběhu roku.