V macOS Sonoma Apple změnil prostředí widgetů. Widgety již nemusí být skryty mimo obrazovku a z velké části zapomenuty na panelu Oznamovacího centra. Nyní jsou k dispozici přímo na ploše – a jsou také interaktivní.



Hned od začátku stojí za zmínku, že widgety lze stále používat pouze z Oznamovacího centra, ale nyní je lze také přetáhnout na plochu. První widget lze umístit kamkoli, poté se zobrazí obrys ve tvaru widgetu, který ukazuje, kam je lze umístit k ostatním.

Případně, pokud kliknete pravým tlačítkem na prázdné místo na ploše, nabídka, která se objeví, bude obsahovat novou možnost „Upravit widgety…“. Výběrem této možnosti se zobrazí galerie widgetů, která obsahuje také widgety z vašeho iPhonu ve všech dostupných velikostech. Takže i když nemáte odpovídající aplikaci pro Mac, stále můžete používat widget pro iOS přímo na Macu. Jednoduše jej přetáhněte z galerie na dostupné místo.

Pokud používáte beta verzi macOS Sonoma, vyzkoušení widgetů pro iPhone je dobrý způsob, jak si zvyknout na jejich interaktivitu, dokud vývojáři třetích stran nebudou mít možnost vytvořit widgety pro Mac. Ve widgetu aplikace Domácnost můžete například ovládat konkrétní příslušenství kliknutím na jednotlivá tlačítka pro jejich zapnutí a vypnutí.

Pokud na widget kliknete pravým tlačítkem, v kontextové nabídce se zobrazí všechny dostupné možnosti přizpůsobení. Widgety jsou k dispozici v malých, středních a velkých velikostech a všechny obsahují možnost „Odebrat widget“, pokud jej již nepotřebujete. Když se widgety nepoužívají, zmizí na pozadí tím, že převezmou barvu tapety, takže se můžete soustředit na aktivní aplikaci nebo okno. V nastavení systému je také možnost změnit styl widgetu z plné barvy na monochromatický pro jednotnější vzhled.