Apple Vision Pro, nový AR/VR headset společnosti Apple, nemá hardwarový ovládací mechanismus. Spoléhá na sledování očí a gesta rukou, které uživatelům umožňují manipulovat s předměty ve virtuálním prostoru před nimi.



Na nedávné vývojářské konferenci designéři Applu nastínili konkrétní gesta, která lze s Vision Pro použít, a jak budou fungovat některé interakce.

  • Klepnutí – společné klepnutí palcem a ukazováčkem signalizuje, že chcete klepnout na virtuální prvek na displeji, na který se díváte. Uživatelé to také popsali jako „štípnutí“ a je to ekvivalent klepnutí na obrazovku iPhonu.
  • Dvojité klepnutí – Dvojité klepnutí spustí gesto dvojitého klepnutí.
  • Stažení a podržení – Stažení a podržení je podobné gestu klepnutí a podržení a dělá věci, jako je zvýraznění textu.
  • Sevření a přetažení – Sevření a přetažení lze použít k posouvání a přesouvání oken. Můžete rolovat vodorovně nebo svisle, a pokud budete pohybovat rukou rychleji, budete moci rolovat rychleji.
  • Lupa – Lupa je jedno ze dvou hlavních gest. Můžete sevřít prsty k sobě a odtáhnout ruce od sebe, abyste přiblížili. Velikosti oken lze také upravit tažením v rozích.
  • Otočení – Otočení je další hlavní gesto a na základě grafu bude zahrnovat sevření prstů k sobě a otáčení rukou pro manipulaci s virtuálními objekty.

Gesta budou fungovat společně s pohyby očí a kamery ve Vision Pro budou sledovat, kam se díváte, s velkou přesností. Poloha očí bude klíčovým faktorem při zacílení toho, co chcete pomocí gest rukou ovládat. Například pohled na ikonu aplikace nebo prvek na obrazovce je zacílí a zvýrazní, a poté můžete navázat gestem. To, na co se díváte, vám umožní vybírat a manipulovat s objekty, které jsou blízko vás i daleko od vás, a Apple předvídá scénáře, kdy budete chtít používat větší gesta k ovládání objektů, které jsou přímo před vámi. K interakci s předmětem můžete natáhnout ruku a použít konečky prstů.

Kromě gest bude headset podporovat pohyby rukou, jako je psaní vzduchem, i když se nezdá, že by ti, kteří obdrželi demo verzi, mohli tuto funkci zatím vyzkoušet. Gesta budou samozřejmě fungovat společně, a chcete-li udělat něco jako vytvoření kresby, podíváte se na místo na plátně, vyberete rukou štětec a pomocí gesta ve vzduchu kreslíte. Pokud se podíváte jinam, budete moci okamžitě přesunout kurzor tam, kam se díváte. Zatímco toto je šest hlavních systémových gest, které Apple popsal, vývojáři mohou pro své aplikace vytvářet vlastní gesta, která budou provádět další akce.

Vývojáři se budou muset ujistit, že vlastní gesta jsou odlišná od systémových gest nebo běžných pohybů rukou, které mohou lidé používat, a že lze gesta často opakovat bez namáhání rukou. Více lidí, kteří si Vision Pro mohli vyzkoušet, popsali ovládání stejně – intuitivní. Zdá se, že Apple je vytvořil tak, aby fungoval podobně jako vícedotyková gesta na ‌iPhonu‌ a iPadu, a zatím jsou reakce pozitivní.

@macrumors

Eye tracking and pinching is the interface on the new #AppleVisionPro and we could to try jt out! #Apple #VR #AR

♬ original sound – MacRumors