S iPhonem 13 Apple představil novou funkci nazvanou „Filmařský režim“, který nabízí stejnou funkci jako Portrétní režim pro videa, díky kterému budou mít videa rozmazaný efekt podobný efektu dosaženému profesionálními kamerami. 



Doposud byl jediným způsobem, jak upravovat videa, natočená pomocí tohoto režimu použití aplikace Fotky, iMovie nebo Final Cut. To se však mění s iOS 17 a macOS Sonoma. Jak oznámil Apple na WWDC 2023, iOS 17 a macOS Sonoma představují nové Cinematic API. Jak název napovídá, umožňuje vývojářům přidat do svých aplikací podporu pro Filmařský režim. Rozhraní API funguje jak pro přehrávání, tak pro úpravy. Videa natočená pomocí Filmařského režimu se skládají ze dvou souborů. Jeden z nich má finální vykreslené video, které můžete sdílet s jinými aplikacemi, zatímco druhý soubor obsahuje všechna metadata, která generují rozmazaný efekt.

V současné době, pokud se pokusíte importovat video do editoru videa třetí strany, může číst pouze konečné vykreslené video, aniž by vám umožnil upravovat věci, jako je hloubka. Ale s novým API budou mít aplikace přístup k druhému souboru se všemi metadaty. A protože API není omezeno na profesionální video editory, možnosti jsou nekonečné. Aplikace pro sociální sítě jej mohou také využít, aby uživatelům umožnily nahrávat, upravovat a sdílet videa ve filmařském režimu, aniž by museli opustit aplikaci. Za zmínku však stojí, že nahrávání videí ve filmařském režimu stále vyžaduje použití nativní aplikace Fotoaparát. Musíte mít také iPhone 13 nebo novější. Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že pouhá aktualizace zařízení na iOS 17 nebo macOS Sonoma vám neumožní upravovat videa v aplikacích třetích stran, protože tyto aplikace musí být aktualizovány pomocí nového rozhraní API.