Po představení nových modelů MacBooku Pro minulý týden Apple některé překvapil představením základního 14palcového MacBooku Pro s čipem M3, který nahradil ukončený 13palcový MacBook Pro s čipem M2.



14palcový MacBook Pro s M3 je dodáván s 8 GB jednotné paměti. Díky tomu je o něco dražší než ukončený 13palcový MacBook Pro ‌M2‌ s 8 GB. Uživatelé se mohou rozhodnout pro 16 GB nebo 24 GB, ale tyto možnosti konfigurace stojí další peníze navíc a nelze je později upgradovat kvůli jednotné architektuře paměti. To bylo velmi kritizováno ze strany uživatelů, kteří tvrdí, že 8 GB není dostatečné množství paměti RAM pro většinu kreativních profesionálních pracovních postupů a že 16 GB by mělo být naprosté minimum pro počítač, který je prodáván jako model vyšší třídy.

V nedávném rozhovoru s čínským inženýrem ML a tvůrcem obsahu Lin YilYi, viceprezident Apple pro celosvětový marketing produktů Bob Borchers na tuto kritiku reagoval. „Porovnání paměti MacBooku s pamětí jiného systému ve skutečnosti není ekvivalentní, protože máme tak efektivní využití paměti a používáme kompresi paměti a máme jednotnou architekturu paměti. Ve skutečnosti je 8 GB identické jako 16 GB na jiných systémech. Náhodou to dokážeme využít mnohem efektivněji. A tak bych řekl, že bych nechal lidi, aby přišli a vyzkoušeli, co chtějí na svých systémech dělat, a myslím, že uvidí neuvěřitelný výkon. Pokud se podíváte na nezpracovaná data a možnosti těchto systémů, je to opravdu fenomenální.“