Zatímco se říkalo, že iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max budou vybaveny polovodičovými tlačítky, zařízení obsahuje tradiční mechanická tlačítka. Pozornost se nyní přesunula na to, zda se dotyková tlačítka v příštím roce objeví u řady iPhone 16.



Pro kontext, polovodičová tlačítka by při stisknutí poskytovala haptickou zpětnou vazbu, aby simulovala pocit pohybu, podobně jako tlačítko Home Button na iPhone SE a trackpad Force Touch na moderních modelech MacBooků. Na druhou stranu mechanická tlačítka se při stisku skutečně pohybují. Všechna tlačítka na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max jsou mechanická, včetně nového tlačítka Akce, které poskytuje rychlý přístup k přiřazené funkci. Mezi výhody polovodičových tlačítek by mohlo patřit méně mechanických částí, které se mohou zlomit, a zlepšená odolnost proti vodě. Několik analytiků a leakerů tvrdili, že Apple testoval polovodičová tlačítka na prototypech modelů iPhone 15 Pro, ale společnost se zjevně rozhodla nepokračovat se změnou před zahájením sériové výroby kvůli technickým problémům.

Dodavatel Applu Cirrus Logic nepřímo potvrdil, že polovodičová tlačítka byla zrušena na začátku tohoto roku. Analytik také dodal, že neočekává, že modely iPhone 16 budou vybaveny polovodičovými tlačítky, ale Marko Živkovic věří, v opak. Minulý měsíc Živkovic oznámil, že celá řada iPhone 16 bude vybavena polovodičovými tlačítky Akce a „Capture“. Účel tlačítka „Capture“ zůstává neznámý a varoval, že plány Applu se mohou s postupem vývoje opět změnit. Celkově vzato, zprávy o polovodičových tlačítkách pro řadu iPhone 16 se právě teď neshodují, některé zdroje je očekávají a jiné ne. Jak se bude blížit vydání zařízení v září příštího roku, měly by být plány Applu jasnější.