Evropská komise označila iOS, App Store a Safari jako gatekeeper platformy. Tato klasifikace znamená, že Apple nyní musí zajistit, aby tyto platformy byly v souladu s požadavky zákona o digitálních trzích, jako je povolení jiných prohlížečů a povolení instalace aplikací od třetích stran.



Nyní se ukázalo, že poté, co byl Apple informován, že Safari bude pravděpodobně spadat pod předpisy DMA, podala společnost formální odpověď Evropské unii, v níž tvrdila, že Safari jsou ve skutečnosti „tři odlišné webové prohlížeče“. Tvrzení společnosti je založeno na argumentu, že Safari pro iOS, iPadOS a macOS jsou zcela odlišné a slouží různým účelům. Příkladem, který Apple uvádí, je funkce postranního panelu Safari na iPadOS a macOS, která uživatelům umožňuje vidět otevřené karty, skupiny karet, záložky a historii procházení. Vzhledem k tomu, že tato funkce není k dispozici ve verzi pro iOS, Apple tvrdil, že se jedná o výrazně odlišný prohlížeč. Společnost dodala, že každá verze Safari slouží uživatelům k různým účelům v závislosti na zařízení, na kterém je přístupná.

Evropská komise dále poukázala na to, že funkčnost Safari a základní technologie jsou na různých platformách téměř totožné. Komise dokonce vyzdvihuje vlastní marketingové materiály Applu pro jeho funkci Continuity, které se zdají být v rozporu s tvrzeními společnosti, a propagují slogan „Stejné Safari. Jiné zařízení“. V důsledku toho Komise odmítla tvrzení Applu a trvá na tom, že Safari je jediný webový prohlížeč, bez ohledu na zařízení, přes který je dostupný. Apple je nyní povinen zajistit, aby Safari dodržovalo požadavky DMA, například tím, že povolí prohlížeče bez WebKit na iOS a iPadOS. Společnosti, které nebudou dodržovat nová nařízení, riskují, že budou čelit vyšetřování EU a vysokým pokutám.