Během posledních několika měsíců jsme slyšeli zprávy, že Apple pracuje na druhé generaci AR/VR headsetu, i když o zařízení bylo sdíleno jen málo podrobností. Společnost MacRumors nyní obdržela nové informace o tomto projektu.



Headset Vision Pro druhé generace, interně známý pod kódovým označením Project Alaska se nápadně podobá první generaci Vision Pro oznámené na WWDC 2023. Zatímco zařízení si zachová stejný design a umístění tlačítek, očekává se, že umístění reproduktorů bude jiné. První návrhy Vision Pro druhé generace nezahrnují zaoblené oblasti, ve kterých jsou umístěny reproduktory u modelu první generace. Dokumentace související s projektem obsahuje odkazy na nepopsatelné audio příslušenství, možná externí reproduktor. V jednom bodě vývoje existovaly dvě různé designové konfigurace horních větracích otvorů – jedna byla stejná jako na první generaci ‌Apple Vision Pro‌ a druhá obsahovala dva shluky malých otvorů typu reproduktorů.

Další klíčový rozdíl souvisí se zadními popruhy. Vision Pro druhé generace je vybaven popruhy, které mají jednodušší design a vzhled a trochu připomínají ploché popruhy, které se běžně vyskytují na taškách nebo batozích na notebooky. Dřívější zprávy naznačovaly, že příští headset by mohl být levnější. Efektivnější řemínky by pravděpodobně bylo snazší vyrábět hromadně, což by možná vedlo k nižší celkové ceně. Pokud jde o hardware, druhá generace Vision Pro bude i nadále obsahovat řadu kamer a senzorů podobných těm v první generaci. Zařízení bude obsahovat kompas, senzor okolního světla, magnetometr a gyroskop, z nichž všechny jsou již přítomny v iPhonu.

Klíčové hardwarové součásti Vision Pro druhé generace:

  • 2 micro-OLED displeje
  • 1 TrueDepth kamera
  • 4 kamery počítačového vidění (CV)
  • 2 RGB kamery
  • 2 infračervené zářiče pro slabé osvětlení
  • Poloautomatické nastavení mezipupilární vzdálenosti (IPD)
  • Kompas, senzor okolního světla, magnetometr, akcelerometr, gyroskop

Aktuální informace naznačují, že ověřovací testování produktu (PVT) je naplánováno v roce 2025, což naznačuje datum vydání koncem roku 2025 nebo začátkem roku 2026.