Apple v říjnu oznámil 24palcový iMac s čipem M3 a také nové 14palcové a 16palcové modely MacBooku Pro s čipy řady M3. Kdy tedy bude zbytek Maců aktualizován o nejnovější čipy M3 a vyplatí se na ně čekat?



MacBook Air

Stávající 15palcový MacBook Air byl vydán na začátku tohoto roku v červnu, což není tak dávno. Apple však vydal 13palcový ‌MacBook Air s M2 již v červnu 2022. Nyní je to nejstarší Mac v řadě, protože nebyl aktualizován více než 480 dní. Podle Marka Gurmana z Bloombergu Apple pracuje na 13palcovém a 15palcovém MacBooku Air a vydání obou modelů je naplánováno na někdy v první polovině roku 2024. Oba modely údajně prošly technickým ověřovacím testováním EVT. Očekává se, že čip M3 v těchto modelech bude mít podobný počet CPU a GPU jader jako čip M2 v současných modelech.

Mac Mini

Apple představil Mac mini s čipy M2 a M2 Pro v lednu, před více než 280 dny, ale podle Gurmana by Apple již mohl testovat modely s čipy M3. V srpnu byly v kódu nalezeny známky neznámého „15,12“ Macu, přičemž tento Mac měl 8jádrový CPU (skládající se ze čtyř efektivních jader a čtyř výkonných jader), 10jádrový GPU a 24GB RAM. Na základě podobných specifikací jako u základního Macu mini s M2 Gurman věří, že představuje Mac mini nové generace. Gurman dříve uvedl, že nový Mac mini bude vydán až koncem roku 2024, ale protože je již v testování, mohl by být vydán dříve.

Mac Studio, Mac Pro

Apple vydal ‌Mac Studio a Mac Pro s čipy řady M2 v červnu tohoto roku. Modely Macu Studio obsahují čip M2 Max nebo M2 Ultra, zatímco Mac Pro obsahuje M2 Ultra. Oba Macy jsou uprostřed svých produktových cyklů a zatím neexistují žádné spolehlivé zprávy o tom, kdy budou vydány nové modely. Pokud apple Apple dodrží roční cyklus, mohli bychom je vidět v červnu 2024.

13palcový MacBook Pro

Apple přestal vyrábět 13palcový MacBook Pro – a spolu s ním i Touch Bar – a nahradil jej 14palcovým modelem, který je vybaven čipem M3 nové generace. Apple říká, že 14palcový MacBook Pro s M3 je až o 60 procent rychlejší než 13palcový MacBook Pro s M1. 14palcový MacBook Pro s M3 přichází také s řadou dalších výhod, kvůli kterým se vyplatí každému, kdo má původní 13palcový stroj. Neočekávejte tedy, že bude vydán, pokud vůbec někdy, 13palcový MacBook Pro s M3.

Očekávaný nárůst výkonu 

Řada čipů M3 je postavena na 3nanometrovém procesu TSMC a přináší vylepšení výkonu a účinnosti oproti předchozím čipům M2, které jsou založeny na dřívější generaci 5nanometrového procesu.

M3

Základní čip M3 bude pravděpodobně součástí budoucích modelů MacBooku Air, stejně jako nižší verze Macu mini. Přinejmenším v MacBooku Air se očekává, že čip M3 bude mít podobný počet CPU a GPU jader jako čip M2 v současných modelech, ale to by mohlo platit i pro Mac mini. Na základě dřívějších benchmarků má čip M3 jednojádrové a vícejádrové skóre kolem 3 000 a 11 700. Standardní čip M2 má jednojádrové a vícejádrové skóre kolem 2 600 a 9 700, takže čip M3 je až o 20 % rychlejší než čip M2.

M3 Pro

Čipy M3 Pro a M2 Pro v 16palcovém MacBooku Pro mají 12 CPU jader, ale M2 Pro ve skutečnosti obsahuje jedno další GPU jádro oproti M3 Pro. Navzdory tomu Apple tvrdí, že je o 10 procent rychlejší než M2 Pro a o 40 procent rychlejší než M1 Pro.

M3 Max

První srovnávací testy naznačují, že nový čip M3 Max v 16palcovém MacBooku Pro je zhruba stejně rychlý jako čip M2 Ultra používaný v současné generaci Macu Pro a Macu Studio vyšší třídy.

M3 Ultra

Čip M3 Ultra, který ještě nebyl oznámen, je něčím neznámým. Nicméně vzhledem k tomu, že stávající M2 Ultra obsahuje dva čipy M2 Max pro dvojnásobný celkový výkon CPU a GPU a také dvojnásobnou šířku pásma paměti (800 GB/s), očekávejte podobné zvýšení výkonu.