Apple představil port Lightning v září 2012 s vydáním iPhonu 5. Tento port byl významnou změnou oproti předchozímu 30pinovému konektoru používanému v zařízeních Apple, který zlepšil snadnost použití.



V září 2023, o více než deset let později, Apple odstranil port Lightning v řadě iPhone 15 a nahradil jej portem USB-C, což je široce přijímaný standard používaný v elektronice pro připojení a nabíjení. A přesto Lightning port je ještě na několika zařízeních, které Apple stále prodává. V dnešním článku si ukážeme, které to jsou.

iPhone SE (2022)

Apple představil iPhone SE třetí generace v březnu 2022. Zařízení obsahuje čip A15 Bionic, podporu 5G a Touch ID pro ty, kteří preferují tlačítko Home Button. A port Lightning.

iPhone 13

V roce 2021 Apple představil ‌iPhone 13‌ jako nástupce oblíbeného ‌‌iPhonu‌ 12 s vylepšeným zadním footoaparátem, delší výdrží baterie, čipem A15 Bionic a dalšími.

iPhone 14 a iPhone 14 Plus

iPhone 14 se nyní nachází pod řadou ‌iPhone 15‌, ale nad ‌iPhone SE‌ a ‌iPhone 13‌. ‌iPhone 14 a iPhone 14 Plus je stále velmi schopný pro každodenní použití, pokud jste zvyklí na porty Lightning.

iPad (9. generace)

Levnější alternativa k iPadu desáté generace, ‌iPad deváté generace‌ zůstává v prodeji od září 2021. Toto zařízení má čip A13 Bionic a starší design s menším displejem, ale stejný port Lightning.

AirPods Max

AirPods Max, představené v prosinci 2020, jsou nyní v prodeji již tři roky. Očekává se, že Apple vydá nový model s portem USB-C, aby vyhovoval evropským předpisům, ale až koncem roku 2024. Do té doby zůstanou v prodeji.

Apple Pencil (1. generace)

Apple stále prodává tři verze Apple Pencil. Tato první verze byla vydána v roce 2015, druhá verze byla vydána v roce 2018 a třetí verze byla vydána v roce 2023. První generace má Lightning adaptér a nabíjí se zapojením do lightning portu na ‌iPadu‌ nebo nabíjecím adaptérem, druhá generace ‌Apple Pencil‌ se nabíjí bezdrátově, ale nejnovější ‌Apple Pencil‌ má port USB-C.

Magic Keyboard

Magic Keyboard prodává Apple v několika variantách a všechny mají port Lightning pro nabíjení a připojení. Dokonce i nově oznámený iMac se stále prodává s Magic Keyboard s portem Lightning pro párování a nabíjení, spíše než USB-C, jak se říkávalo.

Magic Mouse

Také Magic Mouse stále obsahuje Lightning port na spodní straně. Je úžasné, že Apple tuto věc stále má a je dokonce připraven prodávat nové iMacy se stále stejným typem.

Magic Trackpad

Také Magic Trackpad stále obsahuje port Lightning. Apple jej prodává v několika barevných variantách spolu s iMacem.

Kabely a adaptéry 

Apple také prodává různé kabely a adaptéry, které obsahují porty Lightning, takže si dávejte pozor, pokud nakupujete příslušenství pro vaše starší zařízení.