WhatsApp zavedl novou funkci ochrany osobních údajů, která vám umožní skrýt vaši IP adresu před kýmkoli, komu zavoláte. V současné době jsou individuální hovory přes WhatsApp vytvořeny jako přímé spojení peer-to-peer mezi uživateli.



I když to zajišťuje nejlepší možnou kvalitu hlasu, znamená to, že připojená zařízení si musí navzájem odhalit své IP adresy. Podle WhatsApp funguje nové nastavení ochrany osobních údajů, které bylo dnes představeno, odlišně tím, že všechny vaše hovory přenáší přes servery WhatsApp, aby skryly vaši polohu, místo aby vás spojovalo přímo s osobou, které voláte. Společnost oznámila tuto funkci v příspěvku na blogu: „Většina aplikací, které dnes lidé používají, má mezi účastníky spojení peer-to-peer. Toto přímé spojení umožňuje rychlejší datové přenosy a lepší kvalitu hovorů, ale také to znamená, že účastníci potřebují znát své IP adresy, aby pakety datových hovorů mohly být doručeny do správného zařízení – což znamená, že IP adresy jsou viditelné pro oba volající. IP adresy mohou obsahovat informace, které si někteří z našich uživatelů, kteří nejvíce dbají na ochranu soukromí, uvědomují, jako je široká geografická poloha nebo poskytovatel internetu.“

„Abychom tento problém vyřešili, představili jsme novou funkci, která vám umožňuje chránit vaši IP adresu během hovorů. Pokud je tato funkce povolena, všechny vaše hovory budou přenášeny přes servery WhatsApp, což zajistí, že ostatní účastníci hovoru neuvidí vaši IP adresu a následně nebudou moci odvodit vaši obecnou polohu. Současně zůstávají všechny předávané hovory přes servery WhatsApp end-to-end šifrovány, takže je nikdo – ani WhatsApp – nemůže poslouchat.“ Než zvážíte použití nového nastavení ochrany osobních údajů předávání hovorů, WhatsApp říká, že je třeba mít na paměti, že v důsledku toho může být snížena kvalita hovoru.