Apple bude první společností, která obdrží čipy postavené na budoucím 2nanometrovém procesu TSMC, uvedl dnes DigiTimes. Podle zdrojů, je Apple obecně považován za prvního klienta, který tento proces využije.



Očekává se, že TSMC začne vyrábět 2nm čipy od druhé poloviny roku 2025. Termíny jako „3nm“ a „2nm“ odkazují na specifickou architekturu a pravidla designu, která TSMC používá pro řadu čipů. Snížení velikosti uzlu odpovídá menší velikosti tranzistoru, takže se na procesor vejde více tranzistorů, což vede ke zvýšení rychlosti a efektivnější spotřebě energie. Čip A17 Pro v modelech iPhone 15 Pro i čipy řady M3 v Macech jsou postaveny na 3nanometrovém uzlu. Přechod z 5nm technologie na ‌3nm‌ technologii přinesl do iPhonu o 20 procent vyšší rychlost GPU, o 10 procent vyšší rychlost CPU a 2x rychlejší Neural Engine a podobná vylepšení na Macech.

TSMC staví dvě nové továrny pro výrobu 2nm čipů a pracuje na schválení třetí. TSMC obecně staví nové továrny, když potřebuje zvýšit výrobní kapacitu, aby zvládla významné objednávky na čipy. Apple je hlavním klientem TSMC a obvykle je prvním, kdo získá nové čipy. Apple získal všechny 3nanometrové čipy TSMC v roce 2023 například pro iPhony, iPady a Macy.