V dokumentu pro vývojáře, který popisuje systémové změny v Evropské unii, Apple vysvětluje, proč jsou alternativní obchody s aplikacemi, alternativní platební možnosti a další nové funkce omezeny na EU.



Apple tvrdí, že tyto změny představují pro uživatele a vývojáře významná rizika, zavádějí nové cesty pro malware, podvody, nezákonný a škodlivý obsah a další hrozby pro soukromí a bezpečnost. Apple dále říká, že tyto možnosti ohrožují jeho schopnost detekovat, předcházet jim a podnikat kroky proti škodlivým aplikacím a také podporovat uživatele, které mají problémy s aplikacemi, které jsou staženy mimo ‌App Store‌. „Tyto změny omezujeme na Evropskou unii, protože se obáváme jejich dopadu na soukromí a bezpečnost našich uživatelů,“ píše Apple.

Aby Apple omezil riziko, požaduje, aby alternativní obchody s aplikacemi prošly notářským procesem, který zkontroluje přítomnost malwaru a virů, ale Apple nebude hodnotit obsah aplikace. Ačkoli notářské ověření přidá záruky, Apple říká, že s alternativními obchody s aplikacemi je spojeno riziko. Pokud není alternativní distribuce řádně spravována, představuje pro uživatele a vývojáře zvýšená rizika v oblasti soukromí, bezpečnosti a zabezpečení. To zahrnuje rizika spojená s instalací softwaru od neznámých vývojářů, kteří nepodléhají požadavkům programu Apple Developer Program, instalací softwaru, který ohrožuje systém malwarem nebo jiným škodlivým kódem, distribucí pirátského softwaru, vystavením nezákonnému, závadnému a škodlivému obsahu a zvýšené riziko podvodů. Do budoucna Apple plánuje jednat s Evropskou unií, komunitou vývojářů a uživateli z EU ohledně dopadů alternativních obchodů s aplikacemi.