Podle předběžných údajů společnosti IDC pro průzkum trhu Apple v roce 2023 předstihl Samsung jako největšího světového výrobce smartphonů. Pokud jsou data přesná, je to poprvé, co Samsung ztratil první místo za 13 let.



V roce 2013 se Nokia držela na prvním místě, Samsung byl druhý a Apple se neobjevil ani v první pětce. IDC zakládá své analýzy na tržním podílu globálního prodeje chytrých telefonů v průběhu roku. Podle zprávy Apple získal 20,1% podíl na trhu, zatímco Samsung má 19,4%. Apple byl také jedinou společností z první trojky, která dosáhla kladného meziročního růstu, když zvýšila prodej z 226,3 milionů kusů na 234,6 milionů kusů. „Nejenže je Apple jedinou společností v Top 3, která každoročně vykazuje pozitivní růst, ale také se poprvé dostala na první místo ročně. To vše navzdory rostoucím regulačním výzvám a obnovené konkurenci Huawei v Číně, jejím největším trhu.“

Pokles pozice Samsungu je interpretován jako jen částečně způsobený silným prodejem modelů iPhone 14 a vydáním řady iPhone 15, přičemž faktorem je také diverzifikace na trhu zařízení Android. Celkově se trh se smartphony v průběhu roku propadl o 3,2 % na 1,17 miliardy prodaných kusů, zejména kvůli ekonomickým problémům a zvýšeným zásobám na začátku roku. Prudký růst v pozdějších fázích roku 2023 však naznačuje, že trh by letos mohl zaznamenat obnovení, přičemž se také uvádí, že nabývají na popularitě skládací zařízení a zvýšený zájem o schopnosti umělé inteligence.