Apple v roce 2023 vydal nový 24palcový iMac s M3 a také nové 14palcové a 16palcové modely MacBooku Pro s čipy řady M3. Nyní si ukážeme, které Macy by měly být vydány letos.



MacBook Air s čipem M3

Apple prodává tři verze MacBooku Air: Levnější 13palcový model s čipem M1 a 13palcové a 15palcové modely vybavené novějším čipem M2. Stávající 15palcový ‌MacBook Air‌ dorazil v červnu 2023, což není tak dávno. Apple však vydal ‌13palcový ‌‌MacBook Air‌ s čipem M2‌ již v červnu 2022. Nyní je to nejstarší Mac v aktuální sestavě, který nebyl aktualizován více než 550 dní. Podle Marka Gurmana z Bloombergu Apple pracuje na nových modelech ‌MacBooku Air‌ s M3, jejichž vydání je naplánováno na březen tohoto roku. V říjnu bylo oznámeno, že oba modely prošly technickým ověřovacím testováním (EVT), což je počáteční fáze testování prototypových zařízení. Očekává se, že čip M3 bude mít podobný počet CPU a GPU jader jako čip ‌M2‌ v současných modelech. Podle Gurmana Apple vyvíjí Macy společně s macOS 14.3, což je aktualizace, která se očekává mezi koncem ledna a únorem, ale zařízení mohou být vydána kolem března.

Mac Mini

Apple vydal Mac mini ‌s čipy M2‌ a ‌M2‌ Pro v lednu, což je v době psaní tohoto článku jen něco málo přes 360 dní, ale Apple by podle Gurmana mohl již testovat ‌Mac mini s čipem M3‌. V srpnu byly ve vývojářském kódu nalezeny známky neznámého „15,12“ Macu, přičemž Mac měl 8jádrový CPU (skládající se ze čtyř efektivních jader a čtyř výkonných jader), 10jádrový GPU a 24GB RAM. Na základě podobných specifikací jako u základního ‌Macu mini‌ s ‌M2‌ (kromě 8GB RAM stávajícího modelu jako standard), Gurman věří, že představuje ‌Mac mini‌ nové generace. Gurman již dříve uvedl, že neočekává, že by byl  ‌Mac mini‌ s M3 vydán do konce roku 2024, ale jelikož je již ve fázi testování, mohl by být představen dříve.

Mac Studio, Mac Pro

Apple vydal ‌Mac Studio a Mac Pro s čipy řady ‌M2‌ v červnu 2023. Modely ‌Macu Studio‌ jsou dodávány buď s čipem ‌M2‌ Max nebo ‌M2‌ Ultra, zatímco ‌Mac Pro‌ obsahuje čip ‌M2‌. Oba Macy jsou uprostřed svých produktových cyklů a Gurman věří, že Apple pracuje na novém ‌Macu Studio‌, který bude pravděpodobně vydán ve druhé polovině roku 2024. Příští ‌‌Mac Studio‌ bude pravděpodobně obsahovat dosud neoznámenou čtvrtou variantu čipu M3. Stejně jako předchozí generace zdvojnásobí výkon verze „Max“, což znamená, že bude obsahovat až 32 jader CPU a 80 jader GPU. Gurman říká, že Apple pravděpodobně také vydá nový ‌Mac Pro‌ s tímto novým špičkovým čipem.

13palcový MacBook Pro

Apple ukončil výrobu 13palcového MacBooku Pro s ‌M2‌ – a spolu s ním i Touch Baru – nahradil jej 14palcovým modelem, který je vybaven čipem M3 nové generace. Apple říká, že 14palcový MacBook Pro s M3 je až o 60 procent rychlejší než 13palcový MacBook Pro s ‌M1‌. 14palcový MacBook Pro s M3 přichází také s řadou dalších výhod, kvůli kterým se vyplatí každému, kdo má původní 13palcový stroj. Neočekávejte tedy, že v brzké době, pokud vůbec někdy, že bude vydán jeho nástupce.