Rok 2023 byl relativně klidným, ale v jeho průběhu bylo stále vydáno mnoho zajímavých oznámení a překvapení. Apple představil svůj headset Vision Pro, HomePod se vrátil, iPhone konečně přešel na port USB-C, kožené doplňky byly ukončeny a mnoho dalšího.



Vision Pro

Po několika letech zpráv o tom, že Apple plánuje vydat svůj headset, společnost v červnu oficiálně představila Vision Pro. Apple říká, že headset bude k dispozici v USA od začátku roku 2024. Vision Pro vám umožní používat aplikace, jako by se vznášely ve vzduchu. Headset je poháněn zcela novým operačním systémem s názvem visionOS a lze jej ovládat očima i rukama. Má digitální korunku podobnou Apple Watch pro přepínání mezi virtuální realitou a rozšířenou realitou a je napájen externí baterií.

HomePod

HomePod druhé generace se vyznačuje prakticky identickým designem jako původní model, který byl ukončen v roce 2021. Má však o dva výškové reproduktory a dva mikrofony méně ve srovnání s původním modelem a má přidaný senzor, který dokáže měřit teplotu a vlhkost ve vnitřním prostředí. Mnoho prvních recenzí nejnovějšího HomePodu uvádělo, že má velmi podobnou kvalitu zvuku jako původní model.

iPhony s portem USB-C

Konečně se to stalo. Po letech nadějí jsou všechny modely iPhone 15 vybaveny portem USB-C namísto Lightning. Zatímco port USB-C na iPhonech je zcela standardní, pouze iPhone 15 Pro a Pro Max podporují přenos dat USB 3.2 rychlostí až 10 Gb/s. iPhone 15 a iPhone 15 Plus nižší třídy jsou omezeny na rychlost přenosu dat USB 2.0 až 480 Mbps, což se rovná rychlosti portu Lightning na předchozích iPhonech. Všechny modely iPhone 15 mohou nabíjet Apple Watch, pouzdro AirPods a další drobné příslušenství připojené k portu USB-C a podporují DisplayPort pro zrcadlení videa až 4K HDR a výstup videa na externí displej nebo TV.

Zprávy 

V listopadu Apple oznámil, že bude podporovat standard RCS pro zasílání zpráv napříč platformami v aplikaci Zprávy na iPhonu na konci příštího roku. Na základě tohoto časového rámce bude pravděpodobně přidána podpora RCS jako součást iOS 18.

Podpora RCS by měla vést k následujícím vylepšením mezi zařízeními iPhone a Android:

  • Fotografie a videa ve vyšším rozlišení
  • Zvukové zprávy
  • Indikátory psaní
  • Wi-Fi zasílání zpráv mezi telefony iPhone a zařízeními Android
  • Vylepšené skupinové chaty, včetně možnosti pro uživatele iPhone opustit konverzaci, která zahrnuje uživatele Androidu
  • Vylepšené šifrování oproti SMS

Čipy M3

Během své říjnové akce „Scary Fast“ s tématikou Halloweenu Apple oznámil čipy M3, M3 Pro a M3 Max společně s 14palcovým a 16palcovým MacBookem Pro.

FineWoven

V rámci svého úsilí o ohleduplnost k životnímu prostředí Apple letos ukončil prodej veškerých kožených doplňků, včetně obalů na iPhone, řemínků pro Apple Watch, držáků na AirTag, peněženky MagSafe a dalších. Apple představil nový materiál FineWoven jako náhradu za kůži, ale zákazníci si stěžovali na problémy s kvalitou.

Final Cut Pro pro iPad

Apple letos vydal aplikaci pro tvorbu videí Final Cut Pro pro iPad. Aplikace byla dříve dostupná pouze pro Mac. Apple říká, že Final Cut Pro pro iPad je optimalizován pro dotykové rozhraní zařízení a poskytuje „dokonalé mobilní studio pro tvůrce videa a hudby“. Apple také vydal aplikaci Logic Pro pro iPad.