Apple ve čtvrtek vydal první beta verze iOS 17.4 a iPadOS 17.4 pro vývojáře a software odhalil celou řadu změn, které ovlivní uživatele v Evropské unii, které Apple zavedl, aby splnil zákon o digitálních trzích (DMA).



Apple zavedl několik zásadních změn ve způsobu, jakým App Store a aplikace fungují v EU. V dnešním článku si ukážeme, co se změní, a důvody, které Apple uvedl, proč jsou tyto změny omezeny na země EU.

  • Alternativní obchody s aplikacemi: Vývojáři aplikací v EU se mohou rozhodnout nabízet alternativní obchody s aplikacemi nebo instalovat své aplikace prostřednictvím alternativních obchodů. Každý vývojář může vytvořit obchod s aplikacemi, pokud splňují kritéria společnosti Apple, prevenci podvodů, zákaznickou podporu a další.
  • Alternativní platební možnosti: Apple umožňuje aplikacím používat alternativní platební možnosti a již není nutné používat nákupy v aplikaci. Vývojáři je mohou integrovat do své aplikace nebo mohou odkazovat na své webové stránky, kde mohou uživatelé nakupovat.
  • Notářské ověření aplikací: Apple zveřejnil, jak se aplikace distribuované prostřednictvím alternativních obchodů s aplikacemi v zemích EU budou muset podrobit notářskému procesu, který je podobný procesu notářského ověření pro aplikace pro Mac.
  • Omezení některých funkcí: Apple říká, že aplikace distribuované prostřednictvím alternativních obchodů s aplikacemi nebudou fungovat s některými funkcemi, jako je čas u obrazovky, vracení peněz a sdílení nákupů v aplikaci.
  • Přístup k NFC: Platby NFC budou dostupné přímo v aplikacích bez potřeby Apple Pay nebo aplikace Peněženka, což umožní platebním službám třetích stran a bankám nabízet vlastní řešení.
  • Nastavení výchozího prohlížeče: Uživatelé v EU si budou moci vybrat nový výchozí prohlížeč ze seznamu nejstahovanějších prohlížečů na zařízeních iOS. Mezi některé možnosti patří Firefox, Opera, Chrome, Brave a Microsoft Edge.
  • Přístup k funkcím iPhonu: Vývojáři mohou požádat o další přístup k hardwarovým a softwarovým funkcím iPhonu. Apple říká, že bude vyhodnocovat požadavky.
  • Rozšířené metriky: V rámci změn poskytuje Apple všem vývojářům po celém světě aktualizované analytické informace. Prostřednictvím rozhraní App Store Connect API bude k dispozici více než 50 nových přehledů, které vývojářům pomohou analyzovat výkon jejich aplikací.
  • Důvody Apple pro omezení změn na EU: V dokumentu podpory Apple vysvětlil, proč jsou alternativní obchody s aplikacemi, alternativní platební možnosti a další aktualizace omezeny na EU, a zdůraznil rizika, jako jsou podvody, viry, malware a další ohrožení soukromí.