Mezinárodní konsorcium Wi-Fi Alliance tento týden oficiálně spustilo nový standard Wi-Fi 7. Příští generace Wi-Fi přináší výrazně nižší latenci a mnohem vyšší přenosové rychlosti, takže je ideální pro zařízení se smíšenou realitou a streamování v rozlišení 8K.



Zatímco současný standard Wi-Fi 6E je v podstatě Wi-Fi 6 s podporou 6GHz pásma, Wi-Fi 7 přichází s výraznějšími vylepšeními. Zatímco maximální přenosová rychlost Wi-Fi 6E je kolem 9 Gbps, Wi-Fi 7 je schopna dosáhnout rychlosti až 46 Gbps. To je pětkrát rychlejší než současná generace Wi-Fi. Wi-Fi 7 však není jen rychlejší. Funguje na 320 MHz kanálech, které jsou mnohem širší než kanály používané předchozími generacemi standardu Wi-Fi. V kombinaci s pásmem 6 GHz to vede k mnohem menšímu rušení a přetížení signálu. S Wi-Fi 7 mohou zařízení vysílat a přijímat data současně přes více linek na různých frekvencích, což také pomáhá dosáhnout vyšších přenosových rychlostí a snížení latence. A díky technologii 4K QAM lze přenášet více dat najednou.

Co to ale znamená pro uživatele, zejména s ohledem na budoucí zařízení? Zařízení s podporou Wi-Fi 7 jsou v podstatě schopna přenášet mnohem více dat za kratší dobu, což je nezbytné pro živé vysílání v rozlišení vyšším než 4K. Vylepšení jsou také přínosná pro online hry a pro AR/VR zařízení s 3D obsahem, která obvykle vyžaduje mnohem větší šířku pásma než běžný obsah. Mělo by chvíli trvat, než se Wi-Fi 7 stane pro většinu lidí realitou, protože právě byly oznámeny první routery kompatibilní s novým standardem.
Analytik Jeff Pu před několika měsíci oznámil, že iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max budou prvními zařízeními Apple, která budou koncem tohoto roku podporovat Wi-Fi 7. Předpokládá se, že tato technologie později přijde také na iPad a Mac. Ale vzhledem ke všemu, co Wi-Fi 7 nabízí, je nemožné si nemyslet, že bude perfektní pro další generaci Apple Vision Pro.