Dvě hlavní společnosti zabývající se průzkumem trhu zveřejnily ve stejný den zprávy o trhu s PC, s výrazně odlišnými obrázky toho, jak si Apple vedl v minulém čtvrtletí.



V závislosti na tom, které společnosti věříte, vzrostly prodeje Maců meziročně o 9,3 %, nebo klesly téměř o dvojnásobek. Canalys odhaduje, že prodeje Maců ve 4. čtvrtletí 2023 činily něco málo přes 6,5 milionu, což Applu dává 10,1% podíl na trhu a představuje 9,3% růst oproti stejnému čtvrtletí předchozího roku. Naproti tomu IDC odhaduje pouze 5,7 milionu prodaných kusů, což představuje 8,5% podíl na trhu a meziroční pokles o 18,4 %.

V širším měřítku se obě společnosti nemohou shodnout ani na tom, jak se daří trhu s počítači a notebooky jako celku. Obě firmy se při vytváření svých odhadů spoléhají na řadu metod – jako je průzkum velkoobchodníků a maloobchodníků. Obzvláště obtížné je to v případě Applu, který dělá hodně prodejů sám. Existuje také jedna další komplikace: „Co je to počítač?“ Zatímco Apple odlišuje Macy od iPadů, jiné značky nabízejí produkty, které lze hůře definovat a lze je považovat za notebooky i tablety.