Společnost Apple nedokázala řádně vyhovět soudnímu příkazu, který vyžaduje, aby byly vývojářům třetích stran zpřístupněny možnosti nákupu mimo App Store, řekl Epic Games soudci (prostřednictvím Bloombergu).



Nejvyšší soud počátkem tohoto měsíce odmítl vyslechnout samostatné žádosti Applu i Epic Games v jejich tříletém soudním sporu ohledně pravidel App Store. Výsledkem je, že Apple je schopen nadále zakazovat zpracování plateb třetích stran v aplikacích, ale musí vývojářům umožnit nasměrovat zákazníky na možnost nákupu digitálního zboží mimo App Store. Apple od té doby provedl změny ve svých zásadách App Store v USA a nyní mohou aplikace obsahovat jediný odkaz na web vývojáře, který vede k alternativě nákupu. Apple však plánuje i nadále inkasovat 12 až 27procentní provizi z takto nakoupeného obsahu. Provize se vztahuje na transakce s digitálním zbožím a službami, které proběhnou na webu pro vývojáře do sedmi dnů poté, co uživatel klepne na externí web.

Generální ředitel Epic Games Tim Sweeney se 16. ledna obrátil na X (dříve Twitter), aby kritizoval změny, jakmile byly oznámeny. Mezitím Apple chce, aby společnost ‌Epic Games‌ zaplatila 73,4 milionu dolarů na právních poplatcích poté, co Apple vyhrál antimonopolní spor, který proti němu společnost vedla. Apple zakládá své tvrzení na původním porušení vývojářské smlouvy ze strany Epic, když jeho hra Fortnite nabízela alternativu platby v aplikaci na ‌‌App Store‌. Společnost Epic dříve souhlasila s tím, že zaplatí odškodnění, pokud ztratí své antimonopolní nároky vůči společnosti Apple.