Aplikace distribuované prostřednictvím alternativních obchodů s aplikacemi v zemích EU se budou muset podrobit procesu notářského ověření, který je podobný procesu notářského ověření pro aplikace pro Mac.



Podle společnosti Apple se notářský podpis vztahuje na všechny aplikace a je to proces zaměřený na soukromí a bezpečnost. Apple se snaží zajistit, aby aplikace neobsahovaly viry, malware nebo jiné bezpečnostní hrozby, a aby fungovaly tak, jak bylo slíbeno, aniž by byli uživatelé vystaveni nebezpečným podvodům.

Notářské ověření zkontroluje následující:

  • Přesnost – Aplikace musí uživatelům přesně reprezentovat vývojáře, možnosti a náklady.
  • Funkčnost – Binární soubory musí být kontrolovatelné, bez vážných chyb nebo pádů a kompatibilní s aktuální verzí iOS. Se softwarem nebo hardwarem nelze manipulovat způsobem, který má negativní dopad na uživatelskou zkušenost.
  • Bezpečnost – Aplikace nesmí propagovat fyzické násilí.
  • Zabezpečení – Aplikace nemohou distribuovat malware nebo podezřelý či nežádoucí software. Nemohou také stahovat spustitelný kód nebo nasměrovat uživatele, aby snížili zabezpečení svého systému nebo zařízení. Aplikace také musí poskytovat transparentnost a umožňovat souhlas uživatele s povolením přístupu k systému nebo zařízení nebo s překonfigurováním systému nebo jiného softwaru.
  • Soukromí – Aplikace nemohou shromažďovat ani přenášet soukromá, citlivá data bez vědomí uživatele nebo způsobem, který je v rozporu s uvedeným účelem softwaru.

Část notářského procesu na detekci malwaru a virů bude automatická, ale bude také provedena kontrola zaměstnancem, aby bylo zajištěno, že aplikace fungují tak, jak jsou inzerovány. Apple plánuje zašifrovat a podepsat všechny aplikace pro iOS určené pro alternativní distribuci, aby bylo zajištěno, že uživatelé získávají aplikace od známých stran, a aby bylo chráněno duševní vlastnictví vývojářů. Notářsky ověřené aplikace budou během instalace dvakrát zkontrolovány, aby bylo zajištěno, že s nimi nebylo manipulováno a že instalace byla zahájena prostřednictvím autorizovaného webového prohlížeče.

Aplikace pro iOS, u které se po instalaci zjistí, že obsahuje známý malware, nebude možné spustit na zařízení uživatele a nové instalace budou odvolány. Ve srovnání s procesem kontroly App Store nebude kontrolována kvalita nebo obsah aplikací. Podle Applu je notářský systém zaměřen na poskytování „základní ochrany“, která sníží „některá z nových rizik“, která vznikají alternativní distribucí aplikací.