Dodavatel Applu Goertek potvrdil plány na přesunutí značného množství výroby z Číny do Vietnamu poté, co na něj společnost Apple naléhala. Společnost v současné době vyrábí AirPods a má se také za to, že byla zařazena jako dodavatel Vision Pro.



Goertek loni uvedl, že téměř denně dostává dotazy, jak rychle by mohl přesunout výrobu z Číny do Vietnamu. Významný dodavatel říká, že zástupci amerických klientů navštěvují společnost téměř denně, aby se zeptali, kdy se může přestěhovat z Číny. I když Apple není výslovně jmenován, je téměř jisté, že jde o jednu ze společností vyvíjejících tlak.
„Od minulého měsíce nás téměř každý den navštěvuje tolik lidí ze strany klientů,“ řekl místopředseda Kazuyoshi Yoshinaga.

Vietnamská továrna Goertek, která bude vyrábět produkty spotřební elektroniky, od AirPods a chytrých hodinek po virtuální realitu a zařízení pro rozšířenou realitu, je projektem, který splní jak plán budoucího vývoje čínského montážního podniku, tak poptávku klientů, uvedl v podání na burze v Shenzhenu. Vietnamská pobočka, která bude zřízena prostřednictvím své hongkongské entity Goertek (Hong Kong) Co, by se měla nacházet v severní provincii Bac Ninh. Není zcela jasné, jak velkého pokroku bylo dosaženo za 11 měsíců od předchozí zprávy. Investice 280 milionů dolarů popsaná v dnešní zprávě je stejná částka, kterou společnost uvádí téměř před rokem. Skutečnost, že byla podána burzovní přihláška, však věci alespoň upřesňuje.