Elektrická automobilka Rivian neplánuje zavést podporu pro Apple CarPlay ve svých vozidlech, říká zakladatel a generální ředitel společnosti RJ Scaringe. Scaringe zdůraznil, že touha Rivianu vytvořit bezproblémový a dobře integrovaný digitální systém je hlavním důvodem, proč nebude ‌CarPlay k dispozici‌.



Toto rozhodnutí přirovnal k tomu, že se Apple rozhodl vyvinout iOS a macOS namísto používání operačního systému Windows od Microsoftu, a uvedl: „Existuje důvod, který je velmi podobný rozhodní Applu.“ Apple ‌CarPlay‌ byl představen v roce 2014 a umožňuje uživatelům iPhonů zrcadlit některé funkce jejich telefonu na informačním a zábavním systému automobilu, čímž poskytuje přístup k Siri, navigaci a některým aplikacím ve známém rozhraní. Stal se oblíbeným prvkem v mnoha vozidlech a značný počet uživatelů jej považuje za důležitý faktor při rozhodování o nákupu nového vozidla.

Rozhodnutí vyloučit ‌CarPlay‌ je považováno za součást širší strategie společnosti Rivian pro kontrolu „digitálních funkcí“ ve svých vozidlech. Scaringe uvedl: „Jen věříme, že je to tak důležitá část vozu, digitální ekosystém, že to bylo něco, co si chceme ponechat.“ Uznal také zpětnou vazbu od zákazníků ohledně současných nedostatků v navigačních systémech Rivian, což je oblast, kde ‌CarPlay‌ vyniká. Poznamenal, že Rivian aktivně pracuje na vylepšeních, která byla usnadněna akvizicí společnosti Itternio, výrobce aplikací pro plánování tras.