Společnost Apple přidala do Machine Learning Journal novou zprávu s technickými podrobnostmi o tom, jak využívá diferenční soukromí pro shromažďování anonymních údajů o používání zařízení, jako jsou iPhony, iPady a počítače Mac.



Diferenční soukromí umožňuje společnosti Apple získat množství údajů od velkého počtu uživatelů, aniž by ohrozilo soukromí každého uživatele. Existují dva typy diferenčního soukromí: centrální a místní. Apple se rozhodl použít místní nastavení, což znamená, že data jsou před odesláním ze zařízení pomíchána.

Společnost Apple výslovně žádá uživatele, zda chtějí poskytnout informace o použití. Pokud uživatel odmítne, nebude Apple shromažďovat žádné údaje. Vypnutí odesílání informací o využití lze nalézt v části Nastavení> Soukromí > Analýza na iOS 10 a novějších a v části Systémové předvolby> Zabezpečení a ochrana osobních údajů> Ochrana osobních údajů> Analýza v systému MacOS Sierra a novějších.

Apple uvádí, že data, která shromažďuje, napomáhají například vylepšení prediktivních slov a emoji, klávesnici QuickType a pomáhá identifikovat problematické webové stránky, které využívají příliš mnoho energie nebo příliš mnoho paměti v Safari. Zpráva také odhaluje, který smajlík je nejoblíbenější (viz obrázek). Tento smajlík používá více než 25 procent anglicky mluvících uživatelů zařízení Apple.

 

Zdroj: macrumors.com