Čínským vědcům se podařilo vyrobit baterii vycházející z klasické Li-Ion baterie, která však dokáže pracovat v extrémně nízkých teplotách.



Určitě to znáte minimálně z vašeho telefonu, jakmile vyjdete do mrazu, napětí a kapacita výrazně klesá a to pocítíte na výdrži vašeho telefonu. Stejný problém trápí nejen telefony, ale veškerou elektroniku pracující s touto technologií baterie. Lithium Iontové baterie mají optimální teplotu kolem 20°C a se snižující se teplotou klesá také její napětí, což může vést až k vypnutí přístroje.

Například elektromobily Tesla tento problém kompenzují vyhříváním baterie. To sice vyžaduje energii ze samotných baterií, nicméně je alespoň možné vyjet, když to uživatel potřebuje. Chlad zpomaluje chemické reakce v baterii a to ve výsledku zpomaluje problémy. Čínským vědcům se však nedávno podařilo vyrobit baterii, respektive akumulátor, který se popere s velkými chlady daleko lépe. Využili k tomu jako elektrolyt organickou sloučeninu – Ethylacetát. Díky jejím vlastnostem si baterie dokáže udržet i při -70°C až 70% své původní kapacity. Pro srovnání – klasické Li-Ion baterie ztratí přibližně polovinu své kapacity již v -20°C.

Tento typ baterie by mohl své uplatnění najít nejen v elektromobilech, ale také ve vesmírném průmyslu.