Poslední dobou se v kruzích vývojářů objevuje toto téma stále častěji a častěji. Bezplatné testovací verze – trial verze – aplikací. Určitě jistě víte, o čem je řeč. A možná si také v tuto chvíli uvědomíte, že v App Storu nikdy nic takového nebylo. Přesně tak! Vývojáři iOS by to však chtěli změnit. Problém chtějí řešit jednotně, skrze organizaci The Developers Union.



Jednotné vystupování vývojářům zajistí zejména silnější vyjednávací pozici vůči Applu. Změny by se podle jejich představ měly týkat zejména možností umístění bezplatných testovacích verzí aplikací. Ty totiž Apple do svého obchodu s aplikacemi nepouští a ani to nevypadá, že by v to v budoucnu plánoval. Skupina vývojářů však věří, že se Apple rozhodne vytvořit prostor pro takové aplikace, alespoň jako vylepšení pro 10. výročí App Storu, které bude jablečný obchod s aplikacemi slavit tento červenec. Zastupitel organizace dále vysvětluje:

Bezplatné testovací verze umožní vývojářům ukázat své aplikace a jejich plný potenciál zákazníkům, kterým by se mohly líbit. Před iOS vývojáři vytvářející aplikace pro Mac běžně vytvářeli trial verze a prodejům aplikací to rozhodně pomáhalo.

Není to však všechno. Dále by skupinka vývojářů chtěla prosadit také změny týkající se provizí. Apple totiž v současné době nechává vývojářům „jen“ 70% z výdělku. Stejnou politiku uplatňuje i Googlu. Pouze Microsoft si za transakce ve svém obchodě účtuje jen pouhých 5% (je však pravda, že si v něm nikdo nic nekupuje). Samotná skupina zatím nemá ani 1000 členů. Tento milník však hodlá pokořit do konce týdne. Do vývojářské konference WWDC 2018, která se koná 4.6.2018 si pak organizace slibuje získat až 20 000 členů.

Zdroj: www.wired.com