Apple na své zářijové Keynote představil také 10,2palcový iPad 8. generace, který obdržel několik drobných vylepšení. V dnešním článku se podíváme na to, co všechno nabízí a zda je výhodné si jej koupit.



Výkon

Výkon je charakteristickým znakem iPadu 8. generace, protože tento model obsahuje čip A12 Bionic. Jedná se o stejný čip, který se nachází v iPadu Air 3. generace a iPadu Mini 5. generace, ale také v iPhone XR a iPhone XS. Pokud jste někdy používali některá z těchto zařízení, očekávejte, že tento iPad bude fungovat podobně při mnoha úkolech. iPad 8. generace funguje podstatně lépe než předchozí model. Aplikace se načítají rychleji, výkon při hraní her je mnohem lepší a celkový výkon multitaskingu je mnohem lepší. Je na stejné úrovni jako iPad Pro nebo nový iPad Air? Rozhodně ne. Ale za cenu 9 990 Kč to bude pravděpodobně nejvýkonnější zařízení, které můžete v této cenové kategorii koupit.

Je jasné, že došlo k obrovskému nárůstu výkonu. iPad 7. generace dosáhl průměrné jednojádrové skóre kolem 750 a vícejádrové skóre 1400. iPad 8. generace dosáhl kolem 1100 jednojádrové skóre a vícejádrové skóre až 2600, což je obrovský skok.

LumaFusion je jednou z nejlepších aplikací pro editaci videa. A při jejím použití na iPadu 8. generace fungovala naprosto hladce. Když procházíte časovou osu, můžete přeskočit z jednoho bodu projektu do druhého a přehrát klip snadno a rychle. Export 10minutového videa v rozlišení 4K s některými přechody a efekty zabral jen 6 a půl minuty, což je  velmi působivé. Hraní her na tomto iPadu je také skvělé, zvládne i graficky náročné hry.

Apple Pencil funguje také znatelně lépe než u předchozích modelů. Opravdu necítíte to mírné zpoždění jako u předchozího modelu. A to je něco, co je nesmírně důležité pro umělce, nebo pokud hrajete nějakou hru pomocí Apple Pencil. A samozřejmě máte k dispozici všechny úžasné funkce iPadOS 14. Můžete kreslit do libovolného textového pole pomocí Scribble a při kreslení nebo psaní je větší přesnost. Pokud jste student, který neustále potřebuje dělat si poznámky nebo hledáte levné zařízení pro ilustraci, je to zařízení přesně pro vás.

Životnost baterie

Jednou z předností iPadu je výdrž baterie. A letos čip A12 Bionic přinesl ještě větší vylepšení. Apple uvádí, že iPad osmé generace vydrží až 10 hodin používání a skutečně tomu tak je.