india-120120Indie usiluje o diskusi s Applem ohledně ID biometrické technologie, kterou ověřují své občany. Indická vláda je součástí programu Aadhaar – Národní biometrický program identity, který již zahrnuje otisk prstu a duhovky. Ověřování skrze toto skenování již funguje v celé řadě veřejných i soukromých služeb, včetně bankovnictví.



Před několika týdny, vládní úředníci údajně pozvali vedení Applu, Microsoftu, Samsungu a Googlu na schůzku k projednání vkládání technologie do svých zařízení, avšak Apple se na schůzi neukázal.

Od září 2010, Indie shromažďuje biometrické a demografické údaje občanů a každý vydaný průkaz totožnosti, již čtyři pětiny obyvatelstva podepsaly Aadhaar. Tato opatření podstupuje kvůli snazšímu dopadení zločinců, avšak porušuje soukromí.

Očekává se, že Apple s podmíkami Indické vlády souhlasit nebude, nasvědčuje tomu fakt, že jablečná společnost odmítla poskytnout přístup k údajům dokonce i FBI. Přístup k Aadhaaru by však mohl Applu překazit cestu k velmi bohatému trhu, který Indie nabízí.

Zdroj: macrumors.com