os x el capitanVe čtvrtek jsme vás informovali, že Apple vydal bezpečnostní aktualizaci pro operační systémy OS X El Capitan a Yosemite. Apple tak reagoval na malware „Pegasus“, který po nainstalování je schopen číst vaše zprávy, hesla, telefonní hovory a další.



Tyto údaje je schopen vyčíst z aplikací, které denně používáte (Viber, Facebook, Mail, FaceTime, atd). Stejný malware se objevil na iOS a Apple tak reagoval aktualizací 9.3.5. Pegasus je velice nebezpečný malware, který slouží pro získávání vaších cenných informací na dálku nějakým útočníkem.

Pegasus se může do vašeho Macu nebo iOS dostat pomocí bezpečnostní díry, kterou obsahuje Safari. Po proniknutí do vašeho systému stačí, aby tento malware požádal o zvýšení práv a ve vašem zařízení může úplně bez problému naslouchat.

Pegasus byl objeven jedním aktivistou, který byl přesměrován na stránky obsahující nástroje pro vzdálené monitorování. Aktivista tento odkaz zaslal laboratořím Citizen Lab a Lookout. Vyšetřování ukázalo, že se jedná o produkt pravděpodobně vytvořený ke kybernetické válce.

Pokud jste tedy ještě váš Mac a iOS zařízení neaktualizovali, učiňte tak co nejdříve.

Zdroj: appleinsider.com