ios_10_iconOperační systém iOS 10 přináší nové funkce pro uživatelé a nové možnosti pro vývojáře. Co je vlastně zajímavého v iOS 10 pro vývojáře? Server lupa.cz přišel se zajímavým článkem, kde programátor Jakub Petrík z firmy Inloop shrnul všechny nové věci, které iOS 10 pro vývojáře přinesl.



Operační systém iOS 10 přináší nové API a služby, které umožňují vytvářet nové kategorie aplikací a funkcionalit. K dispozici v systému jsou nové knihovny a také byly aktualizovány stávající knihovny. Největší novinkou pro vývojáře v novém operačním systému iOS 10 je framework Messages. Tento framework nabízí vytvářet rozšíření pro aplikaci Zprávy. První z nich se nazývá Sticker Packs a nabízí samolepky pro konverzace. Druhým rozšířením jsou iMessage aplikace. Jedná se o různé zajímavé hry a další aplikace, které rozšíří funkcionalitu aplikace Zprávy.

Mezi další novinky patří knihovna SiriKit, která umožňuje propojení Siri a případně Map s další aplikací pomocí intents rozšíření. Mezi velké výhody tohoto Kitu patří to, že transformuje požadavek od uživatelů v lidské řeči jasného formátu, kterému aplikace rozumí. Vývojářům tak odpadá nepříliš lehká úloha zpracování lidské řeči.

Další zajímavou knihovnou je CallKit. Jedná se o knihovnu, která umožňuje integraci VoIP aplikací se systémovým rozhraním pro telefonování. VoIP aplikace díky tomu můžou zobrazovat a přijímat hovory přímo na uzamčené obrazovce vašeho iZařízení.

Knihovna, která slouží pro tvorbu uživatelského rozhraní na operačním systému iOS prošla také aktualizací. Aktualizován byl komponent, který se stará o plynulost skrolování. Dalším vylepšením je podpora přístupnosti pro lidi s omezením. Vylepšený byl také systém animací, který nyní umožňuje jednoduchým způsobem vytvářet komplexní animace, které jsou řízené gesty. Kromě novinek v operačním systému iOS 10, Apple také vydal novou verzi programovacího jazyk Swift.

Zdroj: lupa.cz