Apple Store iconZdá se, že společnost Apple zanedbává stolní verze Maců. Zatímco MacBook Pro byl letos výrazně přepracován a přibyl mu nový Touch Bar a Touch ID, tak nabídka desktopových verzí zůstala nedotčena, týká se to především Mac mini a Mac Pro.



Zatímco iMacy byly aktualizované před více než rokem, tak Mac mini dostal aktualizaci v roce 2014, ještě hůře je na tom Mac Pro, který byl aktualizován v roce 2013, kdy Phil Schiller řekl, že už více inovovat nelze. Nezájem Applu o tyto produkty, prohlubuje splekulace, jestli je nepřenechá zase výrobcům třetích stran. Když se vrátíme do roku 2013, tak Apple úplně přepracoval koncept Macu Pro a představil jeho válcovou podobu.

S novým designem to však stížil uživatelům, kteří by měli zájem vylepšit si Mac Pro svépomocí. Tím, že Apple absolutně zanevřel na jakoukoliv aktualizaci Macu Pro, tak ten stále disponuje čtyřmi porty USB-A, šesti porty pro Thunderbolt 2. Apple dále u svých modelů neupřednostňuje poslední modely grafických karet. Proto zakladatel Oculus, Palmer Luckey, řekl, že nebude podporovat systém macOS, dokud Apple nevyrobí pořádný počítač. Podobná situace je i s Mac mini.

screen-shot-2012-10-15-at-8-52-22-am

Dříve byly oba Macy aktualizovány každý rok, ať už více či méně, ale byly. Od příchodu Tima Cooka do čela společnosti, se aktualizace Maců úplně zastavily. Poslední aktualizace Mac mini byla v roce 2014, kdy byl vyměněn procesor, jeho největší aktualizace nastala v roce 2010, kdy bylo představeno hlikové unibody, které známe dodnes.

Dnes už oba modely, jak Mac mini, tak Mac Pro zaostávají za konkurencí a je tady otázka, jestli Apple bude dále vyvíjet stolní verze Maců. Na poslední Mac Event, kde byl představen nový MacBook Pro, nebylo ani zmíněno nic o nových Macích, a tak už je to pár let. Ostatní výrobci tak dohání Apple po stránce designu, viz. Z2 Mini od společnosti HP, a po technické stránce jsou již dávno před jablečnou firmou.

hp-z2

Dalším potvrzením, že Apple upouští od tradičních zařízení, je partnerství s LG a představení jejich produktů v podobě externího displeje. Tak se nezbývá ptát, čím nás Apple nemile překvapí příště. Společnost Apple však na Keynote ukázala, že nový MacBook zvládne pohánět až 4 externí displeje s rozlišením 4K. Potvrzuje tak jablečná firma, že skončila s výrobou stolních Maců?

screen-shot-2016-11-15-at-5-02-59-pm

Zdroj: 9to5mac.com