Qualcomm před pár dny oznámil, že se společností Microsoft pracuje na čipu Snapdragon, který by podporoval Windows 10. Čipy Snapdragon bývají obvykle použity u mobilních telefonů, byl by to tak první procesor s ARM architekturou, který by podporoval Windows 10.



Vzniká tak otázka, jestli společnost Apple také pracuje na procesorech Ax, které by podporovaly macOS. Vzhledem k tomu, že Microsoft a Qualcomm svoji spolupráci blíže nespecifikovali, není jasné, kdy takový čip představí. Dále je nejasné, jestli by Snapdragon nebo jiný ARM procesor podporoval x86 Win32 a klasické Windows aplikace.

Společnost Apple má své vlastní čipy, které jsou založené na ARM architektuře. Což skýtá možnost, že by je jablečná firma mohla použít u Maců. Není to poprvé, kdy se naskytla taková možnost. Již v roce 2014 se spekulovalo o tom, že Apple pracuje na ARM čipu, který bude podporovat OS X. Čip s ARM architekturou by přinesl spoustu vylepšení pro Mac. Mezi hlavní patří především mnohem lepší zabezpečení a absolutní kontrola nad vývojem čipů. Momentálně společnost Apple spolupracuje s firmou Intel. To zapřičiňuje, že u nového MacBooku Pro jsou použity staré procesory Skylake. Místo novějších KabyLake, které společnost Intel nestihla vyrobit.

Kdyby jablečná firma měla své vlastní čipy, mohla by u nových Maců použít vždy nejnovější čip, který by byl současně absolutně připravený na novou aktualizaci macOS. Apple by dále získal větší kontrolu při testování a optimalizaci nových Maců.

Zdroj: 9to5mac.com