Scott Killian si nikdy neuvědomil, že by mu Apple Watch mohl zachránit život, ale přesně to se stalo před několika týdny v noci, když měl infarkt. Killian nedávno sdílel své osobní zkušenosti na webu 9to5Mac a detaily jeho příběhu jsou naprosto úžasné.



„Jsem právě teď velký fanoušek Apple Watch,“ uvedl a je snadné pochopit proč. Killian je právník, takže díky jeho práci je vystaven velkému stresu. Také se ale o své zdraví stará a chodí pravidelně na zdravotní prohlídky. Neměl tedy žádný důvod očekávat infarkt. Killian nosí Apple Watch do postele tři až čtyři noci týdně pro sledování spánku a ten ho probudil asi v 1 ráno s upozorněním z aplikace třetí strany s názvem HeartWatch, že jeho klidová tepová frekvence byla při spánku zvýšená.

Killian zaznamenal mírné zažívací potíže, což může být známkou infarktu, ale obecně se necítil špatně. Jeho Apple Watch zaznamenal srdeční frekvenci asi 121 tepů za minutu uprostřed noci, zatímco dříve zaznamenané údaje ukazovaly průměrnou klidovou srdeční frekvenci kolem 49 tepů za minutu. Data také ukázala, že je to poprvé, kdy jeho klidová tepová frekvence dosáhla této úrovně od doby, kdy začal nosit Apple Watch, a proto se rozhodl jít preventivně na pohotovost.

Zatímco výsledky byly v pořádku, všiml si, že jeho srdeční frekvence je stále zvýšená.
Poté nemocnice provedla krevní test, ten objevil zvýšený enzym, který signalizuje, že došlo k infarktu nebo k němu dojde. Další testy odhalily čtyři ucpané tepny, které vyžadovaly vložení čtyř stentů. „Říkal jsem, že jsem spal, pravděpodobně bych se nevzbudil. Já bych zemřel ve spánku. Zvláště to mě osobně zasáhlo, protože můj dědeček zemřel ve věku 55 let při infarktu uprostřed noci – 13 let předtím, než Apple Watch existoval. Nyní je tato technologie přístupná za několik set dolarů a může skutečně zachránit životy,“ uvádí Killian.

Zdroj: 9to5mac.com