Společnost Apple včera potvrdila, že ve starších iPhonech implementovala funkce řízení spotřeby, aby zlepšil výkon a zabránil neočekávaným odstávkám, protože baterie v zařízeních se začala zhoršovat. Toto přiznání nyní vedlo k žalobě, kterou společnost TMZ poprvé zaznamenala.



Obyvatelé Los Angeles, Stefan Bogdanovich a Dakota Speas, zastoupený firmou Wilshire Law Firm, dnes ráno podali žalobu u amerického okresního soudu ve střední části Kalifornie, kde obvinili Apple ze zpomalení svých starších modelů iPhone, když se objevily nové modely.

Žalovaný porušil smluvní smlouvy, které učinil se stěžovateli a členy třídy, úmyslně zpomalit starší modely iPhone, když se objevily nové modely, a tím, že řádně neuvedli, že v době, kdy strany uzavřely dohodu.

Podle soudu Bogdanovich a Speas vlastnili iPhone 7 a několik starších modelů iPhone a všimli si, že jejich „starší iPhone modely zpomalují, když se objeví nové modely„. Oba říkají, že nesouhlasí s tím, že Apple zpomalí jejich zařízení, ani nemohli „zvolit, zda preferují, aby jejich iPhony byly pomalejší než obvykle.

Oni hledají jak Kalifornie, tak Nationwide certifikace třídy akce, který by se vztahovaly na všechny osoby s bydlištěm ve Spojených státech, které vlastnili modely iPhone starší než je iPhone 8.

Pozn. redakce: „Mimochodem o této spekulaci jsme psali na našem magazínu AppleNovinky.cz už před pár lety. Úmyslné zpomalování starších modelů přináší novější systém. Včera se konečně oficiálně potvrdila samotným Applem.“

Žaloba neoprávněně prohlašuje tvrzení společnosti Apple a navrhuje, aby žalobci a jejich právníci rozuměli tomu, jak fungují funkce správy napájení pro iPhone, a proč byla implementována. Jak vysvětluje společnost Apple, když iPhone dosáhne vrcholu napájení procesoru, někdy zhoršená baterie může poskytnout nedostatek šťávy, což vede k vypnutí. Apple „vyhlazuje“ špičky tím, že omezuje čerpání energie z baterie nebo rozšiřuje požadavky na napájení během několika cyklů.

Lithium-iontové baterie se časem od přírody degradují a toto případné vyčerpání nesouvisí s vydáváním nových modelů pro iPhone, takže tvrzení, že společnost Apple zpomaluje starší zařízení, když se objeví nová zařízení, je nesprávná.

Apple nepopírá, že iPhone se staršími bateriemi může mít někdy pomalejší výkon, ale řízení spotřeby je funkce, která byla implementována za účelem zlepšení celkového výkonu, tím že zabraňuje úplnému vypnutí zařízení iPhone, a nikoli funkci, která byla implementována tak, aby přinutila uživatele k záměrnému upgradu zpomalení zařízení.

Jak mnoho lidí navrhlo, Apple udělal špatnou práci s vysvětlením, proč implementoval tyto funkce řízení napájení a jak stav baterie v konečném důsledku ovlivňuje výkon iPhonu. Měly by být poskytnuty průhlednější informace o zdraví akumulátorů a zákazníci by měli být lépe informováni o tom, kdy se jejich baterie začnou zhoršovat, aby se mohli rozhodnout, zda zaplatí nebo udělají výměnu baterie. Apple může také potřebovat změnit své zásady, když mohou zákazníci platit za výměnu baterií, protože v současné době nelze baterii vyměnit, pokud zařízení v obchodě neuvede, že je zde chyba.

Baterie iPhonu je navržena tak, aby si uchovala 80% své původní kapacity při 500 úplných nabíjecích cyklech. Vadná baterie, která tyto parametry nesplňuje, může být bezplatně vyměněna pro zákazníky, kteří mají AppleCare+, nebo kteří mají zařízení stále ještě v záruce.

Žaloba požaduje výměnu starého iPhone a náhradu za ztrátu užívání, ztrátu hodnoty, nákup nových baterií, zjistitelné ztráty ve formě zbavení hodnoty iPhone a přeplatky, protože navrhovatelé a členové třídy „nezískali to, co zaplatili„, když Apple zasahoval do používání svých iPhonů.

Zdroj: macrumors.com