Natural Cycles, aplikace, která získala certifikát v EU jako forma antikoncepce, byla  zasažena stížností. Švédská publikace SVT uvádí, že aplikace způsobila 37 nežádoucích těhotenství.



Nemocnice Södersjukhuset ve Stockholmu informovala MPA poté, co 37 žen navštívilo nemocnici kvůli potratu po tom, co otěhotněly při používání aplikace Natural Cycles. Aplikace používá algoritmus a měří faktory jako je teplota pro určení doby, kdy může být žena plodná. Je to populární alternativa hormonální antikoncepce, protože nemá vedlejší účinky. Ve svém prohlášení pro The Verge, vývojáři Natural Cycles uvedli, že nedostali žádné informace od nemocnice Södersjukhuset, ale že jsou v kontaktu s MPA o každém jednotlivém případu.

Společnost také zahájila interní vyšetřování u svého klinického oddělení a uvedla: „Žádná antikoncepce není 100% účinná a nežádoucí těhotenství je nešťastným rizikem u jakékoli antikoncepce. Natural Cycles mají perlový index 7, což znamená, že je při použití 93% efektivní, což také uvádíme.“ Aplikace má v současné době 700 000 uživatelů po celém světě. Je určena pro uživatele ve věku 18 let a více a společnost Natural Cycles uvádí, že mladší uživatelé by měli zvážit jinou formu antikoncepce.

Zdroj: theverge.com